VJERA I DUHOVNOST

5 načina na koje je sveti Ivan Pavao II. utjelovio plodove krunice

Nedugo nakon izbora 16. listopada 1978. novi papa Ivan Pavao II. – bivši poljski kardinal Karol Wojtyla – počeo je promovirati Mariju i krunicu kao jedan od najboljih načina naviještanja Krista svijetu.

Na općoj audijenciji 28. listopada, manje od dva tjedna nakon izbora, papa Ivan Pavao II. nazvao je krunicu svojom najdražom molitvom. Također ju je nazvao “čudesnom molitvom – čudesnom u svojoj jednostavnosti i dubini”.

Tijekom svog pontifikata papa Ivan Pavao II. ostao je blizak Blaženoj Majci, što je naznačeno u njegovom geslu — adaptaciji izraza sv. Ljudevita Montfortskog “Totus Tuus” (“Potpuno Tvoj”)—opisujući njegovu potpuno predanost Mariji i želju da bude što bliže Mariji i njenom Sinu. Također je imao duboku ljubav prema duhovnim plodovima otajstava krunice kako ih je zapisao sv. Ljudevit Montfortski i promicao ih je u svom apostolskom pismu o krunici iz 2003., Rosarium Virginis Mariae.

Napisao je: “… vrijedno je primijetiti da bi razmatranje otajstava moglo bolje izraziti njihovu punu duhovnu plodnost ako bi se nastojalo svako otajstvo zaključiti molitvom za plodove specifične za to otajstvo. Na taj bi način krunica bolje izražavala svoju povezanost s kršćanskim životom” (br. 35, naglasak u izvorniku). Kao i svi sveci, možemo se ugledati u primjer svetog Ivana Pavla II., koji je duhovne plodove svakoga otajstva krunice živo ugradio u svoj život.

Evo 5 načina na koje je papa sveti Ivan Pavao II. istinski živio otajstva krunice

Sveti Ivan Pavao II. bio je ponizan. Od početka svog papinstva, sveti papa Ivan Pavao II. po navici je ljubio tlo po dolasku u svaku zemlju u koju je putovao. Ova gesta, naučena od svetog Ivana Vianneya, zaštitnika župnika, bila je znak velike poniznosti i to je bio čin koji je odavao poštovanje, naklonost i pokazao da je u vjernoj službi onih koje je posjećivao. .

Sveti Ivan Pavao II. imao je veliku, cjeloživotnu ljubav prema Euharistiji. Njegova enciklika Ecclesia de Eucharistia bila je posvećena Presvetom Sakramentu, a uputio je Crkvu da cijelu godinu – od listopada 2004. do listopada 2005. – posveti dubljem promišljanju i rastu ljubavi prema Euharistiji.

Sveti Ivan Pavao II. tražio je usklađenost s Božjom voljom. Kad je 1978. Ivan Pavao II. izabran za papu, odgovorio je najvećom poslušnošću, svim srcem prihvativši Božju volju za svoj život. Prihvaćajući papinsku odgovornost, jednostavno je izjavio: „U poslušnosti vjere pred Kristom Gospodinom mojim, prepuštajući se Majci Kristovoj i Crkvi, a svjestan velikih poteškoća, prihvaćam.“

Sveti Ivan Pavao II. pokazao je strpljivost u nošenju svoga križa. Patnja je bila značajan dio života Ivana Pavla II., osobito u njegovim posljednjim godinama dok se borio s Parkinsonovom bolešću. No kroz nemoć i bolest Ivan Pavao II pokazao je prekrasnu ustrajnost i poniznost, te je ponudio svjedočanstvo o tome kako izgleda nositi svoj križ sa strpljivošću i svrhom.

Sveti Ivan Pavao II. imao je živu vjeru. Ivan Pavao II. bio je nadaren učitelj, a posebno je bio nadaren kada je riječ o poučavanju o pitanjima doktrine. Njegovi su argumenti bili jasni i uvjerljivi i uvijek ukorijenjeni u Svetom pismu i tradiciji. Svojom jasnoćom i dosljednošću, unatoč velikom otporu s vremena na vrijeme, pomogao je svima koji su ga susretali da bolje upoznaju i razumiju Kristov nauk i njegovu Crkvu.

Gretchen R. Crowe Simply Catholic

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er