VJERA I DUHOVNOST

5 načina na koje Bog želi da živimo Kristovim životom

Crkveni su oci jasno vidjeli značenje Božića, ali je njihova formulacija toliko dugo zaboravljena da se sada čini skandaloznom Evo nas na Božić, a Isus je došao kao malo dijete. 5 načina na koje Bog želi da živimo Kristovim životom:

Činimo veliku pogrešku, međutim, ako mislimo da ga samo zato što izgleda malen možemo tijesno uklopiti u svoj život (to su zapravo četiri pogreške). I koliko god volim čari Božića koja grije srce, bojim se da ona prečesto zamagljuje središnje značenje ovog dana, jer je pravo značenje Božića toliko neodoljivo da je gotovo nepozivno: Isus je došao da nas pretvori u sebe samoga, piše portal Aleteia.

Prvo, priznajmo činjenicu da nam je zbog toga neugodno. Trebalo bi. Sveti Pavao je to ponavljao uvijek iznova: “Ne živim više ja, nego živi Krist u meni”, rekao je Galaćanima “Za mene, živjeti je Krist”, rekli su Filipljanima. Stari smo “umrli” i naši su životi sada “skriveni s Kristom u Bogu”, rekao je Kološanima. Ali možda smo dopustili da ove fraze postanu previše poznate. Da bi ovo pogodilo onoliko koliko bi trebalo, poslušajte blaženog Columba Marmiona kako govori istu stvar modernim jezikom: “Nikada ne zaboravite ovu istinu: Vječni Otac je zadovoljan s nama samo utoliko ukoliko nasljedujemo njegova Sina i ukoliko on u nama vidi sličnost svoga Sina.” Pustite to da shvatite. Pavao je to mislio: Bog želi pogledati nas i vidjeti Isusa.

Drugo, važno je odmah naglasiti da Bog ne želi vojsku klonova. “Život u Kristu” može izazvati uznemirujuću sliku u našem umu gubitka naše osobnosti u kultu. Ali u stvarnom životu Crkve, sveci dolaze u svim oblicima i veličinama, uključujući i vaš. Za početak, usporedite svetog Pavla, vatrenog svjetskog putnika i Columba Marmiona, redovnika koji ostaje kod kuće. Dijelili su isti cilj, ali su završili na vrlo različitim mjestima. Kao što je papa Benedikt rekao: “Ako pustimo Krista u naše živote, ne gubimo ništa, ništa, apsolutno ništa od onoga što život čini slobodnim, lijepim i velikim.”

Treće: Božić nam pokazuje što znači “život u Kristu” pokazujući nam Isusovu ljudskost. Postavši bebom, Isus otkriva cijeli svoj plan za naš život. Vidjevši ga, znamo što nam je činiti: Dijete nema glasa, pa moramo govoriti umjesto njega; dojenče ne može hodati, pa ga moramo donijeti drugima. Njegove nam jaslice pokazuju što trebamo cijeniti: postavši dijete izbjeglica pokazuje nam da tražimo Božju zaštitu, a ne svjetovnu moć; i ljubav prema obitelji, a ne materijalna dobra. I Isus u jaslicama treba svih Sedam Djela milosrđa: treba ga udomiti, nahraniti, napojiti i obući; posjećuju ga kao bolesnika ili zatvorenika; i čak je pripremljen za ukop, sa smirnom. Tako nam Isus na Božić pokazuje kako on služi u nama i kako mi služimo njemu u drugima.

Četvrto: Isusovo božanstvo na Božić pokazuje što Bog namjerava za nas. Crkveni su oci jasno vidjeli značenje Božića, ali je njihova formulacija toliko dugo zaboravljena da se sada čini skandaloznom: “On je postao čovjekom da mi postanemo Bog”, napisao je Atanazije. To nas ipak ne bi trebalo iznenaditi. Kada nas je stvarao, Bog je rekao: “Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična; i neka oni imaju vlast«. A naš prvi papa, Petar, rekao je da je smisao Crkve, sa svojim krštenjem i euharistijom, da nas učini “dionicima božanske naravi”. To je sjajan način da se izrazim. Mi nismo Bog, ali u Kristu dijelimo ono što je njegovo.

Peto, Isus, kojeg posjećuju anđeli, pokazuje nam gdje je naš pravi dom. Isus nam dolazi očito kao stranac, u svijetu, ali ne od njega – pripada drugom kraljevstvu ispunjenom anđelima, a ne našemu gdje ih rijetko viđamo. Time se otkriva i mjesto koje nam je suđeno. “Još se ne pokazuje što ćemo biti, ali znamo da kad se pojavi, bit ćemo njemu slični, jer ćemo ga vidjeti onakvog kakav jest”, kaže prva poslanica sv. Krist će “preobraziti naše ponizno tijelo da bude poput njegova slavnog tijela”, rekao je sveti Pavao Filipljanima. Nakon života provedenog živeći Kristovim životom, i mi ćemo jednog dana izgledati kao on. To je pravo značenje Božića.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er