VJERA I DUHOVNOST

10 žena kojima je majčinstvo pomoglo da postanu svetice

Biti majka je i veliki, prekrasan blagoslov i teška odgovornost u isto vrijeme, pa je korisno znati da postoji mnogo žena koje su bile u vašoj situaciji. Ove žene nisu samo svetice koje su slučajno dobri primjeri majki, one će također moliti za vas i zagovarati vas.

1. Zelie Zelie je bila sasvim obična majka. Bila je domaćica i krojačica u običnoj obitelji s ljubavlju ispunjenim brakom bez ikakvih događaja, ali njezina svetost pokazuje vrijednost vjere u svakodnevnom životu i u svakodnevnom pozivu roditeljstva. Važna je jednostavna, obična ljubav majke. Zapravo, to je najmoćnija sila na cijelom svijetu, što dokazuje činjenica da su dvoje Zeliene djece odrasli i sami postali sveci, od kojih je jedno, sveta Terezija (Isusov Cvjetić), možda i najdraža svetica našeg vremena. Njezin najbolji roditeljski savjet: Volite svoju djecu, brinite se o njima, podučavajte ih o Bogu i vidite što Bog može učiniti s njima!

2. Gianna Gianna je svetica 20. stoljeća koja je imala modernu karijeru i kao liječnica i kao majka. Bila je majka šestero djece, a rođenje njezina posljednjeg djeteta otkriva njezino herojsko svjedočanstvo o životu. Godine 1961. bila je trudna kada su joj liječnici rekli da ima opasnu cistu na maternici koja će zakomplicirati porođaj. Tražila je da ne oklijevaju izabrati život njezina djeteta umjesto vlastitog ako porod postane opasan. Porod je preživjela, no tjedan dana nakon rođenja kćeri Gianna je umrla od komplikacija. Njezina kći, koja se također zove Gianna, kasnije je rekla: “Cijeli život moje majke bio je hvalospjev životu, radosti, Božjoj ljubavi, Gospi, svojoj obitelji…” U Gianni vidimo snagu majke da žrtvuje sve za svoju djecu. Njezin najbolji roditeljski savjet: Dajte cijelo svoje srce svojoj djeci.

3. Franciska Rimske Franciska je bila majka šestero djece, ali je njezin sin Battista bio jedini koji je preživio djetinjstvo. Kad je odrastao, oženio se ženom koja nije voljela Francisku. Uvrijeđena, omalovažavana i izbačena iz života svog sina jedinca, Franciska nije odustala od snahe i nastavila je biti ljubazna prema njoj te je na kraju njezina snaha promijenila svoj stav i unijela mir u obitelj. Ponekad je dovoljno samo da majka bude jaka da popusti u poniznosti i ljubavi kako bi izliječila razorenu obitelj. Njezin najbolji roditeljski savjet: Budite izvor jedinstva u svojoj obitelji, a ne podjela.

4. Monika Monika je bila predana kršćanka iako nitko drugi u njezinoj obitelji nije bio i zbog toga je velika utjeha svim majkama koje su zabrinute za vjeru vlastite djece. Godinama se tiho molila za svog posrnulog sina i nikada nije odustajala, čak ni kad je uzeo ljubavnicu ili pristupio drugoj vjeri. Na kraju je njezin sin, Augustin, preobraćen u Crkvu i postao jedan od najutjecajnijih svetaca svih vremena. Sve to zbog neprestane molitve jedne majke. Nemojte klonuti duhom! Njezin najbolji roditeljski savjet: Nikad ne odustajte od molitve za svoju djecu.

5. Perpetua Godine 202. Perpetua je postala kršćanka. U Rimskom Carstvu, pristupanje Crkvi nije baš značilo izgradnju karijere. Zapravo, brzo je uhićena i osuđena na smrt. Perpetua je u to vrijeme imala malog sina, i iako nije jela ništa dok je bila u zatvoru čekajući pogubljenje, bebu su joj donosili svaki dan da je doji. Sve do posljednjeg trenutka života, Perpetua je ispunjavala svoj poziv majke, voljela je svog sina najbolje što je mogla i pripremala se za susret s njim jednog dana u vječnosti. Perpetua je dobar svetac za molitvu za majke koje su odvojene od svoje djece. Njezin najbolji roditeljski savjet: Ponekad je najbolje majčinstvo biti dobar primjer.

6. Felicita Felicita je ubijena u isto vrijeme kad i Perpetua, a njezina priča nije ništa manje nevjerojatna. U trenutku uhićenja Felicita je bila u osmom mjesecu trudnoće. U zatvoru je rodila zdravo dijete i kažu da je bila izvan sebe od radosti i sreće. Dijete joj je oduzeto i poslana je u smrt. Iskustvo rađanja i rođenja, Felicitu je obdarilo hrabrošću i snagom suočiti se s presudom. Snažna majka je lavica i ništa, čak ni smrt, neće slomiti njenu volju. Njezin najbolji roditeljski savjet: Ne razmišljajte o žrtvama majčinstva kao o oduzimanju onoga što jeste, već o daru koji vas čini jačom osobom.

7. Rita Rita je bila domaćica i majka blizanaca u teškim vremenima. U Italiji u 14. stoljeću svaki je grad bio u ratu s drugim. Svijet je bio opasno mjesto, a njezina su supruga u dogledno vrijeme uhvatili u zasjedu i ubili neprijatelji, ostavivši je da sama odgaja dvojicu dječaka. I bolest je u to vrijeme bila ubojica, kao što je Rita na svoju žalost saznala: oko godinu dana nakon smrti njihova oca, oba su joj sina umrla kao tinejdžeri. Ostatak života provela je moleći za muškarce koji su ubili njezina muža i za sve one koji pate. I sama je mnogo patila, ali je svoju tugu pretvorila u molitvu za druge. Rita se smatra zaštitnicom nemogućih situacija i nedvojbeno je trenutno na nebu i moli se za one koji su prije vremena izgubili djecu. Njezin najbolji savjet za roditelje: Čak i kad djeca odlete, uvijek ćeš biti majka.

8. Brigita Brigita je imala dugi brak s čovjekom po imenu Ulf. Zajedno su proveli 28 godina i dobili osmero djece od kojih je jedno, po imenu Karin, i sama svetica! Brigitina otvorenost da primi više djece u svoju obitelj i njezini napori da ih obrazuje, izvrstan su primjer velikodušnosti duha. Mnogo je putovala, a njezin život govori o toleranciji i suosjećanju s cjelokupnom raznolikošću ljudskih iskustava. Ništa spektakularno ili posebno čudesno nije se dogodilo tijekom njezina života, ali njezina predanost odgoju i obrazovanju svoje djece da vole dobrotu svijeta i da budu u miru s njim bila je, na svoj način, herojska. Njezin najbolji savjet za roditelje: Naučite svoju djecu da vole život kroz vlastitu sreću i radost.

9. Ana Ana je bila majka Blažene Djevice Marije. Dugo su vremena ona i njezin suprug Joakim imali problema sa začećem, iskustvo za koje svatko tko ga je podijelio zna da može izazvati veliku tugu i bol. Iz tog razloga, Ana je dobra svetica za ženu koja čezne biti majka, ali još nije imala priliku, ili koja se nosi s neplodnošću. Bog je na kraju blagoslovio Anu sa kćeri, a ona ju je obožavala i voljela svom nježnošću koju je mogla. Na umjetninama je često prikazana u blaženstvu s Marijom na krilu dok joj čita. Nema sumnje da je Marijino ponizno “da” da ona postane Majka Božja pripremila ova vlastita divna majka. Njezin najbolji roditeljski savjet: Bake su također važne!

10. Elizabeta Ana Seton Elizabeta je bila prva svetica rođena u Americi. Rođena u New Yorku 1774. godine, dok je američka revolucija bila u početnoj fazi, udala se za liječnika i ubrzo su njih dvoje okupili veliku obitelj siročadi zajedno s vlastitom djecom. Nakon smrti supruga, osnovala je redovnički red za školovanje siromašne djece. Elizabeth je imala srce za svu djecu i osjećala je majčinsku brigu čak i za onu izvan svoje obitelji. Veliku utjehu nalazila je u majčinstvu Blažene Djevice Marije i nastojala slijediti njezin primjer. Danas se djeca nastavljaju obrazovati u redu redovničkih sestara koji je osnovala majka Seton, pokazujući da jednostavan čin majčinstva može promijeniti svijet. Njezin najbolji roditeljski savjet: Nikada ne znate koga biste mogli sresti kome je potrebna majčinska utjeha.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er