BihVijesti

Županija Sarajevo se zatvara od petka do ponedjeljka, a za ostatak Federacije stižu nove odredbe

Zbog pogoršane epidemiološke situacije zatvara se Županija Sarajevo, od petka u 20 sati do ponedjeljka u 6 sati ujutro, potvrdio je Edin Forto, premijer SŽ. Posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevskoj županiji, zabilježeno je pogoršanje epidemiološke situacije.

Broj osoba zaraženih koronavirusom svakodnevno raste, a povećan je i broj smrtnih slučajeva. J.U. Zavod za Javno zdravstvo SŽ objavio je bilten epidemiološke situacije u protekla 24 sata, piše Radiosarajevo.ba.. Podaci su i dalje poražavajući. Prema posljednjim podacima 451 osoba je novozaražena. Od ovog broja 303 osobe su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, dakle obiteljski klasteri i kontakti ranije oboljelih osoba.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je danas sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH uslijed pogoršane epidemiološke situacije, a na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, kazao je kako je najvažnije da je formiran Ad Hoc tim za pregovore. “Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar, prenosi N1. 

Kada bi prva cjepiva mogle stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti… Kazao je da su obavili razgovore sa dobavljačima, a o ishodu će ovisiti i dinamika isporuke. Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik cjepiva. “Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca cjepiva iz Srbije: “Cjepljenje cjepivima koja su stigla iz Srbije sutra idu na teren.

Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”. Koja cjepiva će se prva nabavljati ovisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima. “Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je. Što se tiče Kriznog stožera koji danas zasjeda i eventualno mogućih novih mjera rekao je:  “Možemo reći da smo nezadovoljni zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Vezani članci

Back to top button