BiHVIJESTI

Župa Doljani odsječena od Jablanice, poplavama pogođena i župa Fojnica

Župa Sv. Ilije Proroka u Doljanima, 20 km od Jablanice, uslijed jakih oborina u noći s 3. na 4. listopada, odsječena je od Jablanice, prenosi nedjelja.ba.

Naime, put prema Doljanima od Jablanice, kako se može vidjeti na fotografijama, u potpunosti je uništen. Prema riječima župnika fra Stjepana Pavličevića riječ je o 100-tinjak metara puta dubine 10 do 15 metara, za što će trebati više mjeseci kako bi se sanirala šteta.

Nasreću, kako je za Katolički tjednik kazao fra Stjepan, nitko od župljana nije stradao niti je uništena imovina.

„Ipak, postoji opasnost jer tek sad nastupa faza klizišta, ali molimo Boga da završi na ovome. Problem su brda napunjena vodom što bi moglo izazvati odron, a to se i dogodilo prije 50 godina. To ne možeš spriječiti“, kazao je fra Stjepan.

Vezani članci

Podsjetimo, u noći s četvrtka 3., na petak 4. listopada jaka kiša prouzrokovala je velike poplave u više gradova BiH, a prema neslužbenim informacijama u Jablanici ima i ljudskih žrtava.

Naselja: Gojevići, Gojevićke Luke, Bakovići, Drin, Podcitonja, Šćitovo potpuno su poplavljena i odvojena od Fojnice. Fojnički gvardijan i župnik fra Mario Katušić rekao je kako trenutno nema službenih podataka o ljudskim žrtvama, a narod je evakuiran.

„Oko 02:00 h iza ponoći ljude je probudila buka prodiranja vode u kuće i u sat, dva sve je bilo poplavljeno. Uspjeli su se popeti na gornje katove kuća tako da su ih spasilačke ekipe izvukle, a ljudi su sklonište potražili kod rodbine“, rekao je fra Mario naglasivši kako je u tim mjestima došlo i do obustave interneta i ispostave električne energije.

Prema njegovim riječima zbog oštećenih puteva ne mogu napustiti Fojnicu, ali su od župljana saznali da je bila ugrožena i područna crkva Presvetog Srca Isusova u Šćitovu. Voda, nasreću, nije prodrla u crkvu.

S obzirom na uništenu putnu komunikaciju, posljedice će se moći utvrditi tek kasnije. 

Foto: Robert Oroz, Gojevićke Luke

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er