VIJESTI

Zoran Milanović o smjernicama EK koje brane spominjanje Božića: ‘Europa je kršćanski kontinent’

Zoran Milanović kritizirao je u petak smjernice Europske komisije u kojima se od zaposlenika traži da izbjegavaju riječ “Božić”.

U izjavi novinarima na obilježavanju 60. obljetnice rada i djelovanja Poliklinike SUVAG, predsjednik RH poručio je: “Imate smjernice u Europskoj komisiji, vidjeli ste tu glupost, smjernice da se ne spominje Božić. Što da se spominje? Oktobarska revolucija? Božić je Božić, i za one koji nisu vjernici, kao ja, i za one koji jesu.”

“Temelji dobrog i lošeg u Europi su kršćanski (…) od arhitekture sela do velikih gradova, i to je činjenica”, istaknuo je dalje Zoran Milanović, dodavši kako “neki birokrati” pokušavaju to promijeniti “iz političke korektnosti”.

“Europa je kulturološki kršćanski kontinent. To ne znači da nije otvorena za one koji su drugačiji, koji nisu kršćani, koji su muslimani…”

“Temelji dobrog i lošeg u Europi su kršćanski (…) od arhitekture sela do velikih gradova, i to je činjenica”, istaknuo je dalje Milanović, dodavši kako “neki birokrati” pokušavaju to promijeniti “iz političke korektnosti”.

“Zbog čega bih se ja uvrijedio? Ne idem u crkvu, ali Božić je Božić”, zaključio je predsjednik.

Prošle nedjelje talijanski list Il Giornale objavio je sadržaj smjernica za izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti koje je Europska komisija implementirala 26. listopada ove godine, a koje su služile za internu komunikaciju među njenim zaposlenicima.

Kontroverzni dokument, naslovljen “Jedinstvo jednakosti”, predlagao je da se u komunikaciji umjesto izraza “božićno vrijeme” koristi “blagdansko vrijeme”, a imenice poput poput “muž” i “žena” ili “otac” i “majka” zamijene s izrazima “supružnik” i “roditelj”.

Smjernice su izazvale brojne kritike na račun glavnog izvršnog tijela Europske unije, a reagirao je i Vatikan te je dokument u konačnici povučen iz upotrebe i vraćen na doradu.

zoran milanović

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er