VJERA I DUHOVNOST

Znate li zašto istočni kršćani blagoslivljaju jezera, rijeke i oceane?

Obred blagoslova vode u Istočnoj Crkvi ima više razina, a jedna od njih je spomen na Isusovo krštenje u Jordanu. Osim svečanog blagoslova vode unutar crkvene zgrade, mnogi pravoslavni i bizantski kršćani će zakazati vrijeme za blagoslov najbližeg izvora “žive vode”, bilo da je to jezero, rijeka ili čak ocean.

Prema jednoj bizantskoj župi, “Živeći našu kršćansku vjeru povjereno nam je da budemo upravitelji svega dobra koje nam Bog daruje. A to uključuje i samo stvaranje. Budući da je voda tako vitalna, trebamo poštivati izvore vode, posebno one koji su nam najbliži. U istočnoj Europi gdje su naši preci kršćani držali tradiciju blagoslova lokalne vode, najbliži izvor vode mogla je biti mala rijeka ili potok.”

Pravoslavni svećenik otac Simon Thomas dodaje: “Ova služba moli Boga da blagoslovi svaku osobu kao i sve u gradu i regiji. U većini područja, blagoslov se nastavlja na glavnu vodenu masu u tom području … voda može biti destruktivna i nadvladati zajednicu kroz poplave, uragane i tsunamije. Molimo Boga da blagoslovi vode i održi ravnotežu koja vodi u život.”

U nekim regijama, poput istočne Europe, dodatna tradicija uključuje bacanje (i vađenje) križa u izvor vode, kao simbol Kristovog blagoslova rijeke Jordan. Na blogu Greeker than the Greeks autor nudi kratak opis onoga što se događa. Običaj je da svećenik, okružen mladićima i dječacima, baci križ u more, bilo iz luke bilo iz brodice na moru; čim križ napusti svećenikovu ruku, ronioci skaču u ledenu vodu kako bi uhvatili križ, piše Aleteia.

Vezani članci

Onoga koji pronađe i vrati križ svećenik blagoslovi. Dok se križ pobjedonosno donosi, svećenik pušta bijelu golubicu, kao simbol Duha Svetoga. Ova se tradicija provodi u spomen na Kristovo krštenje i blagoslov vode. Često će oko križa biti vezano uže na mjestima gdje bi ronjenje u vodu bilo opasno. Tradicija je prekrasna s bogatom simbolikom iza sebe, koja kršćanskim vjernicima pomaže prisjetiti se Isusova krštenja na vrlo snažan način.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er