VJERA I DUHOVNOST

Znate li što je uskrsna osmina?

Uskrsna osmina uključuje nedjelju Uskrsa, a vrhunac joj je proslava nedjelje Božjeg milosrđa

Uskrsna osmina je jedna od manje poznatih liturgijskih proslava u Katoličkoj Crkvi. Ona uključuje nedjelju Uskrsa i sedam dana koji slijede čiji je vrhunac proslava nedjelje Božjega milosrđa (poznata i kao Bijela nedjelja).

Počevši od, barem, 3. ili 4. stoljeća kršćani su počeli produživati određene proslave i nakon tog dana. To znači da su radosne proslave uskrsne nedjelje produžene i trajale su punih osam dana.

Zapravo, kršćani su na svaki dan osmine gledali kao da je uskrsna nedjelja. Ova tradicija očuvana je u Rimskom obredu i u mnogim istočnim obredima gdje liturgijska čitanja i djela svakoga dana imitiraju ono što se dogodilo na uskrsnu nedjelju.

Vezani članci

Nadalje, dnevni misal sv. Andrije objašnjava kakvu je povezanost uskrsna osmina imala s novokrštenim članovima Katoličke Crkve.

Uskrsna osmina, tijekom koje se prije nije radilo, bila je jedan kontinuirani blagdan. Svakog dana novokrštenici su prisustvovali misi (uvijek u drugoj crkvi u Rimu) na kojoj su primali svetu pričest. Navečer bi otišli u baziliku sv. Ivana Lateranskog na Večernju molitvu časoslova.

Nadalje, novokrštenici su nosili krsne haljine tijekom cijele osmine. Prema katoličkoj enciklopediji, druga uskrsna nedjelja „poznata je kao dominica in albis (Bijela nedjelja), nedjelja (na koju se skidala) bijele odjeće.“

Iako se ove posebne krsne tradicije više ne provode u Katoličkoj Crkvi, uskrsna osmina ostala je kršćanima diljem svijeta vrijeme proslave i to bi trebalo biti radosno vrijeme za prebivati u Gospodinovu uskrsnuću.

S obzirom na način na koji se Božić slavi u Katoličkoj Crkvi, uskrsno vrijeme tek počinje s uskrsnom nedjeljom. To je vrijeme za slavlje, proslavu Boga i uživanje u društvu obitelji i prijatelja.

Korizmeni dani posta su gotovi! (Čak se i nemrs petkom, koji mnogi katolici prakticiraju cijelu godinu, izostavlja na petak poslije Uskrsa.) Sada je vrijeme za proslavu!

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er