CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Znate li što je Porcijunkulski oprost i koje milosti nam je sveti Franjo izmolio

U ljeto 1216. god., sv. Franjo je boravio u kapelici sv. Marije od Anđela. Noć prije njegova puta u Perugiu, u posjetu papi Honoriju III. Imao je viziju Krista i Njegove Majke, okružene anđelima. Gospodin je rekao: “Franjo, zatraži od mene što god želiš na slavu Božju i spasenje ljudi.”

Sveti Franjo je odgovorio: “Gospodine, molim ti se po posredovanju Djevice, zagovarateljice čovječanstva i ovdje prisutne, da udijeliš oprost svima koji posjete ovu crkvu.” Blažena Djevica se poklonila pred svojim Sinom da podupre molbu. Gospodin je rekao Franji da ode k papi i dobije željenu uslugu. Premda su mnogi kardinali bili poprilično protiv ove ideje, papa se ubrzo složio s Franjinim zahtjevom. Bio je to Porcijunkulski oprost od 2. kolovoza.

Zašto je to sv. Franjo zatražio posredstvom Blažene Djevice Marije umjesto da se izravno obrati Kristu? Možda jer nije želio uznemiravati Višnjega zahtjevom koji nije bio dio Njegove volje. Sv. Franjo je znao da Blažena Djevica poznaje božansku volju bolje od ikoga tko je ikada živio. Bilo mu je zato draže zatražiti to preko nje.

Evo još jednog načina na koji sv. Franjo može biti uzorom nama kao što je bio nebrojenom mnoštvu tijekom prošlih stoljeća. Kada želimo uputiti neki zahtjev našem Gospodinu a nismo sigurni da je to i Njegova volja, uvijek to možemo učiniti preko “Zagovarateljice čovječanstva.”

Porcijunkulski oprost

Prema legendi, povijest kapelice može se točno pratiti unazad samo do 1645. god. Kapelica Porcijunkola je izgrađena za pape Liberija (352.-66.). Izgradili su ju pustinjaci iz Doline Josaphat, koji su ovamo donijeli posmrtne ostatke iz groba Blažene Djevice Marije. Ista legenda pripovijeda da je kapelica prešla u posjed sv. Benedikta 516. god. Bila je poznata kao Naša Gospa od doline Josaphat ili od Anđela – ovaj drugi naslov se, prema nekima, odnosi na Uznesenje naše Gospe na nebo. Događaj su svečano pratili anđeli. Međutim, jedno znatno utemeljenije mišljenje pripisuje ovaj naziv pjevu anđela, koji se tamo često mogao čuti.

Danas je Porcijunkola grad i župa, smještena oko ¾ milje od Asiza. Gradić od oko 2000 stanovnika i službeno poznat kao Santa Maria degli Angeli (Sveta Marija od Anđela), narastao je oko bazilike Naše Gospe od Anđela i susjednog franjevačkog samostana.

Početkom 1200-tih godina, dok je sv. Franjo popravljao kapelicu Porcijunkolu, bazilika koja sada okružuje kapelicu nije tada postojala. Skromna je Porcijunkola bila okružena gustom šumom koja je prekrivala ravnicu Asiza.

Franjina povezanost s kapelicom

Franjo je već ranije popravio kapelice sv. Damjana i sv. Petra od Trna, ali Porcijunkola ga je doslovce opčarala; njeno ime znači “komadićak (njive).” Volio je njen službeni naziv – Sveta Marija od Anđela (Naša Gospa od Anđela). Siromaštvo kapelice izražavalo je njeno ime; bila je na osami, u tišini, blizu bolnica za gubavce u kojima je skrbio za ove bijednike.

Dana 24. veljače 1208., na svetkovinu sv. Mateja, slušajući misu u Porcijunkuli, sv. Franjo Asiški prepoznao je svoj poziv u dnevnom čitanju iz evanđelja. Propovijedaj evanđelje. Ne uzimaj ništa za put. U mjestima koja posjetiš ostani s onima vrijednima pažnje.

Franjo je od Porcijunkule načinio sjedište svoga Reda, ali je istodobno odbio prihvatiti od benediktinaca vlasništvo nad njom. Franjo je naposljetku dogovorio s benediktincima da će im davati neku godišnju najamninu u vrijednosti jedne košare riba, pa mu stoga neće biti nezgodno koristiti kapelicu i drvnare koje su fratri izgradili oko nje.

Dana 3. listopada 1226., nakon blagoslivljanja svojih fratara i zatraživši da ga postave gola na tlo da dođe k Ocu lišen baš svega, Franjo je preminuo u Porcijunkuli preporučivši kapelicu vjernoj zaštiti i skrbi svoje braće.

Porcijunkulski oprost

Porciunkulski oprost je posebna milost koju je papa zajamčio sv. Franji na njegov zahtjev. Jedne noći 1216. god., Franjo se probudio i osjetio snažan poticaj da uđe u kapelicu Porcijunkulu i da se pomoli. Dok se tako molio, ukazali su mu se Naš Gospodin i naša Gospa. Priupitali su ga što želi. Misleći na druge i uviđajući vlastitu grešnost, Franjo reče: “0 Bože, iako sam velik grešnik, zaklinjem te, udijeli potpuni oprost svih grijeha svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovjede svoje grijehe.”

Naš Gospodin odgovori: “Franjo, mnogo tražiš, ali zaslužuješ velike stvari pa ćeš ih i imati. ”Gospodin je darovao oprost a papa Honorije III je to ratificirao. Izvorno je oprost pripadao samo Porcijunkuli. Međutim, pape su kasnije proširivali popis crkava u kojima se mogao dobiti oprost.

Porcijunkulski oprost danas

Ako je kandidat za oprost grijeha oslobođen svakog grijeha uključujući lake grijehe, onda oprost dokida sve vremenite kazne uslijed grijeha i može se primijeniti na samu osobu ili na neku dušu u Čistilištu. Postoji li ikakvo ustrajanje u grijehu osobe koja želi zadobiti oprost, oprost postaje djelomičan.

Oprost se danas može zadobiti u svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama na svijetu počevši od podneva na dan 1. kolovoza do ponoći na dan 2. kolovoza. Ne može se dobiti u privatnoj kapelici. Osoba koja želi dobiti oprost mora ispunjavati sljedeće zahtjeve:

  • pohoditi crkvu;
  • izmoliti “Oče naš” i “Vjerovanje”;
  • pristupiti sakramentu pokore;
  • pričestiti se;
  • moliti na nakanu Svetoga Oca;

Budimo svi u prilici najbolje iskoristiti ove milosti darovane ovim oprostom.

www.medjugorje-news.com/franjevci-st.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er