MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Znate li koje je značenje imena Marija?

Blažena Majka je dobila ime “Marija”, značajno ime u starom svijetu. Nakon njezina rođenja (liturgijski se slavi 8. rujna) roditelji Blažene Djevice Marije odlučili su svom novorođenom djetetu nadjenuti ime Marija (imenovanje se slavi 12. rujna). Učinili su to surađujući s Božjim božanskim planom, dajući joj ime koje će se zazivati ​​cijelu vječnost.

Slično drugim biblijskim imenima, ime “Marija” nije bez značenja i ima mnoštvo duhovnih veza. Prije svega, hebrejski oblik Marije je Miryam, a neki su bibličari u njemu vidjeli hebrejske riječi mar (gorko) i yam (more). Ovo prvo značenje može se odnositi na Marijinu gorku patnju na križu i njezine mnoge suze žalosti. Drugo tumačenje riječi mar prevodi Marijino ime u značenje “kaplja mora”, a sveti Jeronim ga je preveo na latinskom kao stillamaris, što je kasnije promijenjeno u stella (zvijezda) maris, piše portal Aleteia.

To objašnjava popularan naziv za Mariju kao “Zvijezda mora”. Pomorci su u to vrijeme bili navikli gledati u zvijezde kako bi pronašli smjernice i razlučili u kojem smjeru idu, pa se nazivanje Marije stella maris odnosilo na Marijinu sposobnost da vodi grešnike duž puta do vječnih obala. Još jedan prijevod riječi Miryam usredotočuje se na hebrejsku riječ mari i u njoj vidi riječ “gospodarica” ​​ili “gospođa”, čineći Mariju “gospođom mora”.

Sveti Bonaventura uzeo je sva ova značenja i spojio njihovu simboliku, dajući svakom svoje duhovno značenje. Ovo presveto, slatko i dostojno ime bilo je eminentno prilagođeno tako svetoj, slatkoj i dostojnoj djevici. Marija se tumači [kao] Gospa. Marija je gorko more demonima; pomorcima je ona Zvijezda mora; anđelima je ona iluminatrix, a svim stvorenjima ona je Gospa.

Vezani članci

Sveti Toma Akvinski također je ispričao sličnu simboliku, “Marija znači Zvijezda mora, jer kao što mornare vodi oceanska zvijezda do luke, tako kršćani postižu slavu kroz Marijino majčinsko posredovanje.” Dok se znanstvenici još uvijek raspravljaju o točnoj etimologiji, Crkva tradicionalno prihvaća ova svetačka tumačenja i smatra Mariju “Zvijezdom mora”, u koju svi gledamo i nastojimo je slijediti tijekom oluje ovdje dolje.

Ispod je drevni hvalospjev Mariji pod nazivom Ave Maris Stella koji datira iz 8. stoljeća — savršeni sažetak Marijine uloge prema značenju njezina imena.

ZDRAVO, ZVIJEZDO MORA

Zdravo, Zvijezdo mora,
Majko Božja nježna,
Vazda djevičanska.
Dveri rajska, zdravo!

Ti, što začu pozdrav
S usta Gabrijela,
Mirom nas ukrijepi,
Mijenjaj ime Evi!

S krivca lance skini,
slijepcu daj da vidi,
Tjeraj naše jade,
Sve isprosi dare!

Majkom se pokaži,
Molbe nam prikaži,
Onom rad nas što je
Posto Dijete Tvoje.

Djevo osobita,
Smjerna ko nijedna,
Grijehu ti nas otmi,
Smjerne, čiste tvori!

Daj nam sveto živjet,
Sigurno putovat,
Uz Isusa vijekom
Radovat se s Tobom!

Slava Bogu Ocu,
Višnjem Kristu dika,
Ko i Duhu Svetom,
Isti poklon Trima!

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er