VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Znate li kako se zvao i što je bio najstariji tabernakul?

Znate li kako se zvao i što je bio najstariji tabernakul? Najstariji euharistijski šator bila je mala zlatna kutija u kojoj se čuvalo Tijelo Kristovo. Rani kršćani euharistiju su nosili kući u maloj kutiji zvanoj “arka”, piše Aleteia.

Katoličke crkve danas imaju tabernakul u kojoj se nakon mise čuvaju posvećene hostije. Taj je običaj trajao mnogo stoljeća da bi se uspostavio, jer rani kršćani nisu imali svoje stalne crkve. Umjesto toga, bili su stalno u pokretu, slavili su misu u domovima ljudi ili se skrivali. Stoga ne treba čuditi što nije bilo fiksnih šatora za smještaj posvećenih domaćina, već samo prijenosne kutije.

James Monti, u knjizi koju je objavio Naš nedjeljni posjetitelj pod nazivom “U prisutnosti našeg Gospodina”, bilježi ovaj rani običaj.

Od vatikanskih katakombi postoje sačuvani primjeri arke, male kutije koju je rana Crkva koristila za nošenje Presvetog Sakramenta, napravljene od zlata i za koju se smatra da je iz drugog ili trećeg stoljeća. To je bio način na koji su kršćani mogli zaštititi euharistiju od oskvrnuća od strane rimskih pogana, a također i pružiti Presveti sakrament bolesnima.

Katolička enciklopedija dodatno potvrđuje ovu ranu praksu i prepričava jedno od prvih euharistijskih čuda koja su se dogodila u povijesti Crkve.

Kutija u kojoj su prvi kršćani čuvali euharistiju u svojim domovima. Sveti Ciprijan (De lapsis, 26) govori o ženi “koja je nedostojnim rukama” pokušala “otvoriti svoju kutiju u kojoj se nalazilo Sveto (Tijelo) Gospodnje”, ali to nije mogla učiniti zbog vatre koja je iz nje izišla u trenutku kad ga je dotaknula. Wilpert vjeruje da prikaz euharistijske arke postoji u fresci katakombe sv. Petra i Marcelina. Scena prikazuje Krista kako sjedi, čita iz otvorene role; zdesna su mu tri amfore, a lijevo kvadratna kutija ispunjena kruhovima, simbolima euharistije.

Na kraju, kad su kršćani uspjeli izgraditi trajne građevine za liturgiju, također su stvorili različite vrste tabernakula za smještaj posvećenih hostija.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er