VJERA I DUHOVNOST

Znanstvenici su dokazali postojanje ljudskog tkiva u mnogim euharistijskim čudima

Znanstvenici su dokazali postojanje ljudskog tkiva u mnogim euharistijskim čudima. Poljsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici ispitalo je jedan od najneobjašnjivijih fenomena u povijesti.

Znate li što je točno euharistijsko čudo? Znate li koliko ih je bilo u povijesti Crkve i što to znači? To su pitanja na koja je Veleposlanstvo Poljske pri Svetoj Stolici u Rimu pokušalo odgovoriti izložbom bez presedana. U poljskoj crkvi svetog Stanislava u Rimu poljsko veleposlanstvo otvorilo je prije nekoliko godina izložbu posvećenu euharistijskim čudima diljem svijeta. U njoj je dat pregled svih euharistijskih čudesa zabilježenih kroz povijest Crkve. Prikaz je dopunjen znanstvenim objašnjenjima.

Prema znanstvenicima, prvo euharistijsko čudo koje je priznala Katolička crkva dogodilo se u Lancianu (Italija), oko 700. godine. To se čudo dogodilo kada je redovnik, koji je sumnjao u stvarnu prisutnost Isusa u euharistiji, vidio vino u kalež se pretvori u krv, a kruh u meso. Nedavno su, nakon ispitivanja relikvija koje još postoje, istraživači zaključili da su doista napravljene od ljudskog tkiva.

Od ovog prvog čuda Crkva je priznala još 134 čuda iste vrste.

U svom istraživanju dr. Pawel Skibinski, ravnatelj Muzeja Ivana Pavla II. u Varšavi, primijetio je da se u većini slučajeva ova čuda događaju u sličnom kontekstu: ili je slavljenik sumnjao u Stvarnu prisutnost (Bolsena, Italija), ili prinosi su bili oskvrnjeni (ukradeni, bačeni, napušteni ili zaboravljeni). Tako je bilo u Buenos Airesu (Argentina) 1996. godine, kada je tadašnji biskup Jorge Bergoglio (sada papa Franjo) tamo bio pomoćni biskup: posvećena hostija pronađena je na zemlji. Danima kasnije, pretvorila se u krvavo meso.

Nedavno, 2014., otac Andrzej Ziombra svjedočio je euharistijskom čudu u svojoj crkvi u Legnici (Poljska). Na Božić svećenik je u čašu vode stavljao hostiju koja je pala na zemlju. Nakon nekog vremena hostija je počela crvenjeti, kao da krvari. Tada je upozorio biskupa koji je tražio analizu. Znanstvenici su na temelju rezultata zaključili da se ne radi o plijesni već o komadu ljudskog mesa, piše Aleteia

Kao i u većini slučajeva, objašnjava svećenik, znanstvenici su uspjeli dokazati postojanje uzorka srčanog mišića. Istraživanje euharistijskih čuda otkrilo je i stanje agonije komadića mesa: to jest da ljudsko tkivo nije podvrgnuto nekrozi, nego je ostalo u međufazi između života i raspadanja. Još jedan fenomen opažen u svim ovim slučajevima: izgled kruha i vina ostaje, iako je supstanca mesa znanstveno identificirana. To je u skladu s našim razumijevanjem transupstancijacije: da posvećeni elementi postaju Tijelo i Krv Kristova bez gubitka izgleda i drugih osjetilnih svojstava kruha i vina.

Konačno, čini se da se uzorak ne raspada, čak ni nakon stoljeća. Tako su, primjerice, u Bolseni još uvijek vidljive mrlje od krvi na mramoru, kao da ih je nemoguće očistiti. Iako tijelo i krv nisu uvijek vidljivi u Euharistiji, zaključuje pater Ziombra, prisutnost Tijela Kristova ipak je u očima vjere sigurna. “Na to nas podsjećaju ova čuda od 1300. godine”, kaže prelat: “Čudo se nastavlja svaki dan na oltarima svih crkava u svijetu.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er