CRKVAVIJESTI

Zbog ‘propagiranja’ kršćanstva troje kršćana dobilo višegodišnje kazne zatvora

Iranski sud osudio je armenskog duhovnika Josepha Shahbaziana na 10 godina zatvora, a osuđene su i dvije žene, obraćenice s islama, na šest godina zatvora zbog svoje uloge u kućnim crkvama i ‘propagiranja’ kršćanstva, prenosi Nedjelja.ba.

Još su četiri druge osobe također su osuđene na kaznu zatvora u trajanju od jedne do četiri godine, ali im je dana mogućnost plaćanja kaucije u iznosu od 800 do 1250 američkih dolara. Dakle, sedam kršćana je osuđeno na ukupno 32 godine zatvora, ali je sudbina Josepha Shahbaziana, Mine Khajavi i Malihe Nazari, dvije preobraćenice, ipak drukčija jer će oni morati služiti kaznu zatvora koju im je izrekao glavni sudac 26. ogranka Teheranskog revolucionarskog suda Iman Afshari.

Najteža kazna čeka Shahbaziana koji će uz 10-godišnju zatvorsku kaznu morati provesti dvije godine u izgnanstvu u udaljenoj provinciji na jugoistoku Irana. Potom će se, izlaskom na slobodu, suočiti i s dvogodišnjom zabranom putovanja u inozemstvo te zabranom sudjelovanja u bilo kojoj političkoj ili društvenoj organizaciji.

Tijekom čitanja presude sudac Afshari, poznat po osuđivanju kršćana, naglasio je kako je duhovnik “osnovao grupu kako bi privukao muslimane i pod krinkom vjerskih molitvenih programa propagirao evanđeosko kršćanstvo.” Optužio ga je također za bavljenje “nezakonitim aktivnostima i iznošenje lažnih tvrdnju, kao i zlouporabu slabosti ljudi kako bi ih privukao u svoju skupinu.”

Prema izvješću lokanih izvora, a kako prenosi Asia News, tijekom suđenja sudac je vršio pritisak na dvije žene u svojstvu obrane, obećavši im smanjenje kazne ako okrive Josepha za nagovaranje na obraćenje. Kada su žene odbile lažno svjedočiti, prijetio im je povećanjem kazne. U oštrom i sarkastičnom tonu pokušavao ih je poniziti i oklevetati njihova vjerovanja. Kada je odvjetnik optuženih uložio prigovor, Afshari je kazao kako se samo našalio.

Ovaj slučaj teškog kažnjavanja kršćana posljednji je u dugom nizu sličnih događaja. Samo mjesec dana ranije, drugi sud nametnuo je 10-godišnju kaznu armenskom kršćaninu Anooshvan Avedianu zbog “propagande protivne i uvrjedljive svetoj vjeri islamu.”

Stručnjaci i aktivisti za ljudska prava zabrinuti su porastom nasilja na polju vjerskih sloboda, a što pogađa sve vjerske manjine u Iranu. Lokalni izvori prijavljuju javna kršenja prava obrane, vrijeđanje tijekom suđenja kao i iznuđivanje priznanja silom ili obmanom u zatvoru.

Inače, proteklih nekoliko godina iranske vlasti uhitile su tisuće kršćana članova kućnih crkava, a stotine njih je osuđeno za “ugrožavanje nacionalne sigurnosti”, a što opovrgava tvrdnje iranske vlade i njezinih diplomata da kršćani uživaju vjerske slobode i pravo na bogoslužje.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er