VJERA I DUHOVNOST

Zbog ovog grijeha smo neprestano nezadovoljni, bio je to i Luciferov grijeh, izravna posljedica pada

Zbog ovog grijeha smo neprestano nezadovoljni, bio je to i Luciferov grijeh, izravna posljedica pada

Novi zavjet snažno progovara o zavidnu srcu. „Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete“ (Jak 4,2).

Kakve veze zavist ima s granicama? Zavist je vjerojatno najniža ljudska emocija. Bio je to Luciferov grijeh, izravna posljedica pada. Biblija kaže da je htio biti „jednak Višnjemu“ (Iz 14,14). Zavidio je Bogu. Zbog toga je Adama i Evu kušao istom idejom govoreći im da bi i oni mogli biti poput Boga. Sotona i naši praroditelji, Adam i Eva, nisu bili zadovoljni onim što jesu i što bi zasluženo mogli postati. Htjeli su ono što nisu imali i to ih je uništilo.

Zavist definira „dobro“ kao „ono što ne posjedujem“ i mrzi dobro koje ima. Koliko ste često čuli kako netko omalovažava uspjehe drugih i tako im na neki način krade dobro koje su postigli? Svi mi posjedujemo zavist u svojoj osobnosti. No ono što je u ovom grijehu najdestruktivnije jest da nam jamči da ne ćemo dobiti što želimo i neprestano nas drži nezadovoljnima i nezasitnima.

Ovo ne znači da je pogrješno čeznuti za stvarima koje ne posjedujemo. Bog je rekao da će nam dati sve za čime naše srce čezne. Problem sa zavišću je taj što se usredotočuje izvan naših granica, na druge. Ako se usredotočujemo na ono što drugi imaju ili na ono što su drugi postigli, zanemarujemo vlastite odgovornosti i naposljetku će nam srce ostati prazno. Obratite pozornost na razliku u Poslanici Galaćanima 6,4: „Svatko neka ispita sam svoje djelo pa će onda u samom sebi imati čime se dičiti, a ne u usporedbi s drugim.“

Zavist je ciklus koji se neprestano ponavlja. Ljudi koji nemaju granica osjećaju se prazno i neispunjeno. Vide u drugima osjećaj punine i zbog toga su zavidni. To vrijeme i energiju trebali bi utrošiti na preuzimanje odgovornosti za ono što nemaju te poduzeti nešto u vezi s tim. Poduzimanje akcije jedini je izlaz. „Nemate jer ne ištete“ (Jak 4,2). Biblijski je utemeljeno i nadodati: „zato što ne radite.“ Posjed i uspjesi nisu jedino na čemu zavidimo. Možemo nekom zavidjeti na osobnosti i karakteru, umjesto da razvijamo vlastite darove koje nam je Bog dao (Rim 12,6).

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er