VJERA I DUHOVNOST

Evo zašto je toliko važno blagosloviti hranu prije jela

Koliko smo često bolesni zbog toga što se ne molimo prije jela, ne prizivamo Božji blagoslov na hranu. Mi često ne znamo kakvi su ljudi pripremali to što mi jedemo. Jer često je hrana pripremljena sa bogohulnim riječima, psovkama, kletvama.

Sveti pravedni Ivan Kronštatski piše: Ne sjedaj za stol sa bilo kakvim lošim mislima, da đavo ne bi pretvorio hranu tebi u štetu i piće u bolest, a ne u zdravlje, jer đavao preko svega vara i traži način da načini štetu čovjeku.

Sjedi za trpezu sa mirom, zahvaljujući Gospodu, i hrana sa pićem bit će ti u korist i u zdravlje. Sve što mi jedemo predstavlja žrtvu Božje ljubavi nama, ljudima; preko hrane sva priroda i svijet anđela služe čovjeku. Zato se prije jela treba posebno usrdno pomoliti.

Prije svega mi prizivamo Blagoslov Oca Nebeskog, čitajući molitvu „Oče Naš“. A tamo gdje je Gospod, tamo je i Bogorodica, tamo su i Anđeli, zato pjevamo: „Bogorodice Djevo, raduj se…“ i tropar Anđeoskim silama: „Nebeski Arhistratizi… „Ne bez razloga govorimo: „Anđeo za trpezom“ – i zaista su Anđeli sa nama za trpezom,, kad sa molitvom i zahvalnošću jedemo hranu. A tamo gdje su Anđeli, tamo su i svi sveci.
Sveti Serafim Viricki

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er