CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Zašto vidjelica iz Fatime, sestra Lucija još nije kanonizirana?

Sestra Lucija jedna je od troje vidjelaca kojima se Gospa ukazala u Fatimi 1917. godine.

U subotu 13. svibnja 2017. papa Franjo proglasio je svetim Franju i Jacintu Marto, fatimske pastire koje je Gospa odabrala kako bi godine 1917. preko njih poslala velike poruke svijetu. Međutim, njihova rođakinja, sestra Lucija, nije kanonizirana zajedno s njima.

Glavni razlog tome leži u činjenici što je Lucija daleko nadživjela Franju i Jacintu te preminula u dubokoj starosti dok su njezini rođaci umrli s 10 odnosno 9 godina, samo nekoliko godina nakon ukazanja, piše Aleteia.

Uz to, svaki kanonizacijski proces uključuje detaljno proučavanje života pojedine osobe. Za one koji su umrli kao djeca nije bilo potrebno proći jako puno materijala, dok je Lucija u svojih 97 godina života ostavila mnogo toga iza sebe.

Prema pisanju National Catholic Registera za pojedina svjedočanstva Lucijinog života u dosadašnjem procesu trebalo je prikupiti i do 60 svjedoka. Osim toga, sve što je sestra Lucija pisala trebalo je biti detaljno pregledano. To uključuje 10 000 pisama te rječnik od 2 000 stranica, uz još mnoge druge osobne zapise.

Vezani članci

Iako Lucija nije (još) kanonizirana, iste 2017. godine kada su njezini rođaci proglašeni svetima ona je proglašena službenicom Božjom. Dogodilo se to 13. veljače.

Idući korak u procesu kanonizacije je doći do zaključka je li sestra Lucija u svojem životu ostvarila “herojski stupanj kreposti”. Ako se to potvrdi, ona će biti proglašena časnom službenicom Božjom.

Nakon toga bit će potrebno medicinski potvrđeno čudo kako bi sestra mogla biti beatificirana, te još jedno čudo za kanonizaciju.

Zasad još nije bilo nikakvih tvrdnji koje bi diskreditirale osobnu svetost fatimske vidjelice, a Vatikan je općenito govoreći blagonaklono gledao na njezin život. Sveti Ivan Pavao II. više se puta sastao sa sestrom Lucijom i gajio s njom prijateljski odnos.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er