VJERA I DUHOVNOST

Zašto je smrt simbolizirana pticom koja leti iz kaveza?

Postoje mnogi simboli koji se koriste u kršćanskoj umjetnosti za prikaz smrt, a jedan od tih simbola je ptica koja leti iz kaveza.

Ovaj se simbol može vidjeti u raznim kršćanskim umjetničkim djelima, a inspiriran je sljedećim stihom iz Psalma 68:

”Bog nek`ustane! Razbježali se dušmani njegovi! Svi mrzitelji njegovi pobjegli pred njim! Kao što dim iščezava, i njih neka nestane! Kako se vosak topi na ognju, nek` nestane grešnika pred licem Božjim! Pravedni neka se raduju, neka klikću pred Bogom, neka kliču od radosti. Pjevajte Bogu, slavite mu ime! Poravnajte put onome koji ide pustinjom – kojemu je ime Jahve – i kličite pred njim!” (Psalam 68,2-5)

Slika iz ovog psalma je Bog koji vodi “zarobljene” u visine neba. Ljudski život na zemlji u kršćanskoj duhovnosti često se opisuje kao “zatvor”, a oslobađanje se ponekad uspoređuje s Mojsijem koji vodi izraelski narod iz egipatskog sužanjstva u Obećanu zemlju, piše Aleteia.org

Dok smo na zemlji sputani našim tijelima i našom palom ljudskom prirodom, u Nebu ćemo biti istinski slobodni i potpuno sjedinjeni s Bogom. Ponekad se smrt može promatrati u negativnom svjetlu, ali korištenjem slike ptice koja leti iz kaveza možemo vidjeti oslobađajuću moć smrti da nas ujedini s Bogom za svu vječnost.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er