DEVETNICE

JOŠ STIGNETE Započnite veliku devetnicu ususret Božiću

Velika devetnica ususret Božiću počela je u ponedjeljak 25. listopada svakodnevnom molitvom krunice i postom kroz sve srijede i petke (9 srijeda i 9 petaka) do Božiću. Zadnja srijeda posta je 22. prosinca 2021., a zadnji petak posta je petak 24. prosinca 2021. na Badnjak. Ovo je prilika da se kroz 9 tjedana cijele obitelji pripreme za Božić moleći zajedno ovu predivnu krunicu razmatrajući Isusov život od rođenja, djelovanja u svijetu, smrti i uskrsnuća.

Bilo bi poželjno, tko može postiti dva dana u tjednu da posti srijedu i petak o kruhu i vodi. Ako netko ne može postiti dva dana, neka onda posti barem svaki petak o kruhu i vodi, piše portal Rastimo u Gospodinu.

Svi oni koji poste utorke kroz godinu mogu nastaviti postiti utorke umjesto srijede kroz devetnicu Božiću – ako tako žele.

Velika devetnica Božiću doista je vrlo učinkovita ako se čvrsto vjeruje. Moli se kako bismo nadišli trenutke trpljenja, bolesti, tjeskobe, moralne propasti, obiteljskih nesreća. Zatim, kako bismo bili prosvijetljeni u najtežim odlukama koje treba donijeti, kako bismo bilo ozdravljeni, utješeni te kako bismo mogli zatražiti pomoć u velikim i malim poteškoćama svakoga dana. Također, moli se i kako bismo zahvalili za neizmjerne milosti koje neprestano primamo od Gospodina.

Jedini traženi uvjet kako bi ova devetnica bila “važeća” jest da se moli krunica svakodnevno, bez prestanka kroz devet tjedana i posti u određene dane, ali ne zbog toga što je riječ o magijskoj formuli da ne preskačemo svakodnevnu molitvu krunice, nego kako bismo se vježbali u postojanosti i vjernosti u molitvi.

Kako uči sveta majka Crkva, duhovni život i vježbe pobožnosti usko su povezani sa sakramentalnim životom te su to učinkovitije i plodonosnije što više odgovaraju milosti Gospodnjoj. Stoga je za vrijeme svake devetnice poželjno primiti sakrament pomirenja i pokore (ispovjediti se) kako bi se od Boga zadobilo oproštenje vlastitih grijeha: poželjno je i svakodnevno sudjelovanje u svetoj misi (ako je moguće) i primanje svete pričesti, izvora i vrhunca svega kršćanskog života.

Kako moliti krunicu?

S krunicom “Rastimo u Gospodinu” počinje se od petka 25. listopada,  i molit će svakodnevno do Božiću 25. prosinca. Ovo je prilika da se kroz 9 tjedana cijele obitelji pripreme za Božić moleći zajedno ovu predivnu krunicu razmatrajući Isusov život od rođenja, djelovanja u svijetu, smrti i uskrsnuća. Ova se krunica treba nastaviti i dalje moliti da zaživi u našim obiteljima.

Kako postiti?

Post se preporuča o kruhu i vodi (tko može), a tko ne može postiti o kruhu i vodi neka posti obično tj. neka prakticira u te dane post i nemrs, ali pokušajte postiti o kruhu i vodi bar petke, vidjet ćete napredak ubrzo.

Krunica za duhovni rast – Rastimo u Gospodinu

Ova krunica je nazvana Rastimo u Gospodinu jer razmatrajući Isusov život želimo rasti i jačati u Gospodinu (2. Petrova 3,18), a moleći ovu krunicu prolazimo kroz Isusov život od rođenja, djelovanja u svijetu, smrti i uskrsnuća.

Vjerovanje
Oče naš
Zdravo Marijo – Koji neka nam umnoži vjeru
Zdravo Marijo – Koji neka nam učvrsti nadu
Zdravo Marijo – Koji neka nam usavrši ljubav
Slava Ocu

Iza Slava Ocu moli se: O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe.

Slijede 4 petice, a svaka petica sadrži:
1 Oče naš… 5 Zdravo Marija… i Slava Ocu…
Kod svake Zdravo Marije iza riječi “Isus” dodajte ono otajstvo koje pripada toj petici:

Prvo otajstvo
Oče naš
Zdravo Marijo– Koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela.
Zdravo Marijo – Koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila.
Zdravo Marijo – Koga si, Djevice, rodila.
Zdravo Marijo – Koga si, Djevice, u hramu prikazala.
Zdravo Marijo – Koga si, Djevice, u hramu našla.
Slava ocu

Drugo otajstvo
Oče naš
Zdravo Marijo – Koji je, na Jordanu kršten bio.
Zdravo Marijo – Koji nam se, na svadbi u Kani objavio
Zdravo Marijo – Koji nam je, Kraljevstvo Božje navjetio i na obraćenje nas pozvao
Zdravo Marijo – Koji se na Gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
Zdravo Marijo – Koji nam se u otajstvu Euharistije darovao.
Slava ocu

Treće otajstvo
Oče naš
Zdravo Marijo – Koji se za nas krvavim znojem znojio.
Zdravo Marijo – Koji je za nas bičevan bio
Zdravo Marijo – Koji je za nas trnjem okrunjen bio.
Zdravo Marijo – Koji je za nas teški križ nosio
Zdravo Marijo – Koji je za nas raspet bio.
Slava Ocu

Četvrto otajstvo
Oče naš
Zdravo Marijo – Koji je od mrtvih uskrsnuo.
Zdravo Marijo – Koji je na Nebo uzišao.
Zdravo Marijo – Koji je Duha Svetoga poslao.
Zdravo Marijo – Koji je Tebe, Djevice, na Nebo uznio.
Zdravo Marijo – Koji je Tebe, Djevice, na Nebu okrunio.
Slava ocu

Na kraju krunice molimo ove dvije molitve koje je preporučio Papa Franjo

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen.

Sveti Mihaele, arkanđele, brani nas u boju, protiv pakosti i zasjedama đavolskim budi nam zaklon! Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo, i ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne koji svijetom obilaze na propast duša božanskom jakošću u pakao protjeraj! Amen!

Vjera je dar Božji koji smo besplatno dobili na krštenju. U vjeri je potrebno svakodnevno rasti. Kao što raste čovjek: najprije bude embrij u utrobi majke, zatim beba, maleni dječak, mladić, čovjek i na kraju starac. Tako je i s vjerom, „ako vjera ne raste, ona opada”, kaže sveti Bernard. Ako molimo, čitamo Bibliju, idemo na sakramente, naša vjera raste. S druge strane, ako griješimo ili smo mlaki u vjeri, ona onda opada. Da bi iz dana u dan rasli u vjeri, rasli u Bogu, potrebna je molitva, molitva srcem koja mijenja čovjeka. Za vjeru trebamo moliti.

Kroz razmatranje krunice Isusova života od rođenja, djelovanja u svijetu, muke, smrti i uskrsnuća, upoznajemo Isusa kao čovjeka i kao Boga, razmatrajući njegov život mi duhovno rastemo, a svaka molitva srcem mijenja čovjeka i čovjek iz dana u dan sve više raste u Gospodinu.

božiću

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er