VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Zajednica fratara živi u u apsolutnom siromaštvu vlaku koji je pretvoren u samostan

U Napulju u Italiji zajednica franjevaca živi u pet vlakova iz 1940-ih. Žive u ovom samostanu u apsolutnom siromaštvu i pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Pokušavaju živjeti svaki dan u skladu s propisima svog utemeljitelja sv. Franje Asiškog, “slaveći Gospodina za sva stvorenja”.

U La Scampiji, radničkoj četvrti u predgrađu Napulja, jedan je od jedinstvenih samostana na svijetu. Od 1976. godine zajednica franjevaca živi od stvari koje drugi ljudi bacaju – od voća i povrća kojem je rok upotrebe pred istekom. Koriste čak i nešto staro što više nitko nije želio – vlak iz Ferrovia dello Stato, državne željezničke tvrtke. Pet antiknih automobila iz 1940-ih pretvoreno je u samostan koji je danas poznat kao Soul Station, prenosi Aleteia.

zajednica

Zajednica ima svoj mali vrt

Automobili služe kao kapelice, ćelije, ispovjedaonice, radionice i recepcije. Fratri imaju i vrt i mali voćnjak. Osam „obnovljene manje braće“ žive u ovom samostanu u apsolutnom siromaštvu i pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Pokušavaju živjeti svaki dan u skladu s propisima svog utemeljitelja sv. Franje Asiškog, “slaveći Gospodina za sva stvorenja”.

zajednica

Opasno susjedstvo

Četvrt u kojoj žive fratri jedna je od najopasnijih u Europi. Redovnici obilaze zajednicu i pokušavaju suosjećati, slušati i pružiti utjehu onima koje upoznaju. Oni također opslužuju župu i redovito posjećuju zatvore i bolnice. Ne prihvaćaju novac, već samo potrepštine poput pokrivača, kao i hranu koju kuhaju na staroj peći na drva. Višak daju ljudima u nevolji.

Vezani članci

U intervjuu za talijanski katolički časopis Famiglia Cristiana, brat Carlo objasnio je neobičan aspekt njihovog staništa: “Vlak predstavlja put koji putuje, ali također jednostavnost i nesigurnost. Ovim vrijednostima težimo oporavku duhovnosti i učenja svetog Franje.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er