SVIJET

Zabrana tradicionalne procesije Križnog puta, policija progonila sudionike

Zabrana tradicionalne procesije Križnog puta, policija progonila sudionike! “Pas koji laje rijetko ujeda”, kaže izreka. Ortega je više puta dokazao da je ta izreka pogrešna. Njegovo postojano, kontinuirano ušutkavanje glasova koji se ne slažu s njim u Nikaragvi izravno je usmjereno na Katoličku crkvu sustavno već najmanje pet godina.

Među njegovim najnovijim odredbama je izričita zabrana tradicionalnih javnih procesija Križnog puta u svim župama u zemlji tijekom ovog razdoblja. Neki su se u ponedjeljak usudili oglušiti o tu zabranu, pa su nakon toga bili progonjeni i represivni od strane policije, piše Aleteia.

Ovaj najnoviji potez pridružuje se više od 190 napada i skrnavljenja: uključujući požar u katedrali u Managui, protjerivanje misionarki ljubavi, zatvaranje biskupa Rolanda Álvareza, progonstvo i oduzimanje državljanstva više od 222 bivša politička zatvorenika, uključujući svećenike, biskupe i sjemeništarce, Na Veliki ponedjeljak, ulice Nindiríja, u nikaragvanskom departmanu Masaya, mjesto su tradicionalne procesije Los Cirineos (“Cirene”).

Ljudi svih dobi odijevaju se u tunike i nose križeve, nadahnuti Šimunom Cirencem, čovjekom koji je, prema Evanđeljima po Mateju i Marku, pomogao Isusu nositi križ. Kako su izvijestili lokalni mediji, Ortegina policija je potisnula povorku i progonila one koji su u njoj sudjelovali ulicama Nandiríja. Oni koji su bježali pred policijskim prijetnjama sklonili su se u susjedne kuće, ali i u župu Santa Ana, crkvu iz koje obično polazi procesija u tom dijelu Masaye, kako navodi Pablo Cesio u svom članku za španjolsko izdanje Aleteie.

“Policija je stigla u Nindirí kako bi zabranila odlazak tradicionalnih Cirineosa. Mladi koji su se spremali provesti tradiciju jurili su po gradu. Jesu li privedeni ili ne ostaje nepoznato. Susjedi su pomogli mnogima od njih da se sakriju i pobjegnu od policije”, objavili su lokalni mediji, na temelju informacija koje je podijelila Unidad Nacional Azul y Blanco (UNAB), nevladina organizacija koja se bori za slobodu u Nikaragvi. Mnogi od onih koji su svjedočili scenama u Nindiriju podijelili su svoja izvješća putem društvenih medija.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er