EUROPAVIJESTI

Vrhovni sud u Poljskoj odbio priznati rodni list u kojem su kao roditelji navedene 2 žene

Dvije žene pokušale su u Poljskoj postići valjanost rodnoga lista njihovog djeteta u kojem su njih dvije navedene kao roditelji. Vrhovni sud proglasio je da takav ishod ne bi bio u skladu s poljskim zakonodavstvom i odbio raniju presudu Vojvodskog suda, prenosi Remix.

Žene su htjele registrirati britanski rodni list njihovog djeteta u Poljskoj. Ravnatelj Civilnoga matičnog ureda odbio je prenijeti dokument zbog činjenice da su u njemu kao roditelji navedene osobe istoga spola. Njegovu je odluku podržao čelnik pripadajućeg vojvodstva, ali je Vojvodski sud presudio u korist žena.

Kasacijskom žalbom slučaj je došao do Vrhovnog suda koji je prošlog tjedna odlučio da dvije žene ne mogu biti zakoniti roditelji djeteta u Poljskoj.

“Presudom od 5. travnja 2018. Vojvodski sud odbacio je odluku vojvodskog guvernera koji je podržao odluku ravnatelja Civilnog matičnog ureda da odbije prepisati strani rodni list. Slučaj se tiče djeteta rođenog u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u čijem su rodnom listu kao roditelji upisane dvije žene”, izvijestili su iz Ureda državnog tužitelja.

Objasnili su kako je Vojvodski sud prekršio zakon netočnom interpretacijom i primjenom. Vrhovni sud ocijenio je žalbe tužitelja i vojvodskog guvernera opravdanima te odbio zahtjev dviju žena stoga što je isti nekompatibilan s temeljnim načelima pravnog uređenja u Poljskoj.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er