BiHČITLUKVIJESTI

Vodič za neupućene: Gdje nosimo maske i rukavice, koje su zabrane i koliko košta neposluh

Kako je Bosna i Hercegovina veoma decentralizirana zemlja, pravila ponašanja u vrijeme koronavirusa nisu svugdje ista. S obzirom na to da bi se i virus zbunio, donosimo pojašnjenja obaveza građana te kazne ukoliko su te obaveze prekršene.

Počnimo s Republikom Srpskom koja je unitaran i jednostavniji od dva bh. entiteta. Uspostavljene obaveze građana na osnovu odluka entitetskog kriznog štaba su jedinstvene, od Trebinja, preko Istočnog Sarajeva i Bijeljine do Banje Luke.

Na području RS-a, odnosno na javnim površinama, nošenje maski i rukavica je obavezno za sve građane. Također, svi građani na javnim mjestima ne smiju formirati grupe veće od tri člana i moraju držati distancu jedni od drugih najmanje dva metra.

Što se tiče pravnih osoba, odnosno biznisa kojima je dozvoljen rad, radnici moraju biti zaštićeni maskama i rukavicama, moraju vršiti redovnu dezinfekciju prostora, a korisnicima ili kupcima moraju osigurati masku i rukavice ukoliko oni to nemaju.

Zašto maske? Iako je Svjetska zdravstvena organizacija saopćila kako nema jasnih dokaza da maske donose bilo kakvu korist te čak i da mogu biti faktor rizika, mnoge svjetske vlade svojim građanima su naredile suprotno, pa i vlasti BiH. Rezon je sljedeći: Maske se nose radi drugih, a ne onoga koji je nosi. S obzirom na to da postoji mogućnost prenošenja zaraze s osoba koje nemaju simptome, procjena je da su one poželjne.

Važeći je policijski sat za sve osobe na tlu RS-a od 20 sati navečer do 5 ujutru, potpuna zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina (osim u periodima kada to odrede lokalne vlasti – najčešće radi podizanja penzija) te zabrana napuštanja mjesta prebivališta od subote u 12 sati do nedjelje u 18 sati.

Građani koji ne budu poštovali naredbu bit će kažnjeni u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru te Krivičnim zakonom RS. Član 22. Zakona o javnom redu i miru nalaže da će kazne za one koji se ogluše o naredbe vezane za ograničenja kretanja biti kažnjeni sa od 500 do 1.500 KM.

Također, član 194 Krivičnog zakona RS posvećen je krivičnom djelu prenošenja zarazne bolesti, a član 196 kreiran je za sankcionisanje neprimjenjivanja mjera za zaštitu od zarazne bolesti. Predviđene su novčane kazne i kazne zatvora do dvije, odnosno jedne godine.

U Distriktu Brčko na snazi je policijski sat koji traje od 21 sat navečer do 5 sati ujutru, a kazne za prekršitelje uglavnom se svode na novčane sankcije u iznosu od 500 konvertibilnih maraka.

Također, Brčko je prvo u BiH uvelo zabranu kretanja za osobe starije od 65 godina, a za razliku od ostatka zemlje, preventivna izolacija u distriktu traje 28, a ne 14 dana.

Veći bh. entitet ima nešto drugačija pravila koja se odnose na građane. Za razliku od Republike Srpske, Vlada Federacije BiH, odnosno Federalni krizni štab naložio je obavezno nošenje maski, ali ne i rukavica.

Prema odluci donesenoj 29. marta, građanima je naređeno da na javnom prostoru, ulicama, parkovima i trgovima, moraju poštovati epidemiološko-zaštitne mjere, što podrazumijeva obavezno nošenje maski ili pamučnih traka ili šala preko usta i nosa.

Pojedine kompanije, nerijetko banke i prodavnice, imaju su pravo da od kupaca ili klijenata zatraže nošenje rukavica unutar prostora kompanije.

Također, određeno je da građani jedni od drugih u javnom prostoru drže distancu od najmanje jedan i po metar.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nema policijskog sata ni entitetske odluke o zabrani napuštanja mjesta boravka, mada je takva odluka bila privremeno donesena u Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Međutim, u FBiH postoji zabrana kretanja za starije od 65 godina, ali i za mlađe od 18 godina. Dvjema kategorijama građana dozvoljeno je kretanje koje mogu iskorištavati samo u određenim danima sedmice i u određenom razdoblju dana. Za djecu je to od 14 do 20 sati utorkom, četvrtkom i subotom, a za starije od 9 do 13 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom.

Također, za starije je otvorena mogućnost suspenzije zabrane tokom isplata penzija, mada za to treba biti donesena posebna odluka.

Kao i u slučaju Republike Srpske, kažnjavanje građana FBiH koji se ne drže naredbe nošenja maski bazirano je na Zakonu o javnom redu i miru i Krivičnom zakonu, a u slučaju Federacije to je član 225 koji se odnosi na prenošenje zaraznih bolesti.

Ali za razliku od RS-a, federalni kantoni određuju visinu kazne pa je u Sarajevu kazna za nenošenje maski 500 konvertibilnih maraka, u Zenici 200, a u Tuzli 150 KM. Kazna se često može prepoloviti ukoliko se ona plati u vremenskom roku koji je odredio kanton, slično kao prilikom nepropisnog parkiranja.

Što se tiče kršenja zabrane kretanja, MUP Kantona Sarajevo je izdao saopćenje u kojem se kaže da će se prekršitelji kazniti od 500 do 1.500 konvertibilnih maraka u slučaju osoba starijih od 65 godina te od 400 do 1.200 konvertibilnih maraka u slučaju mlađih prekršitelja. Naravno, u posljednjem slučaju kaznu će snositi roditelji, odnosno staratelji.

Kršenje zabrane kretanja u drugim kantonima, što su HNK ili USK, tretira se na sličan način, jer se kazne kreću u sličnom rasponu, odnosno od 500 KM do više od 1.000 KM, mada se uglavnom izriče sankcija koja podrazumijeva donji prag.

Naredbe, preporuke i kazne navedene u ovom tekstu važe na dan pisanja – 28. aprila 2020. godine.

klix.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er