HRVATSKAVIJESTI

(VIDEO) U Velebitskom kanalu snimljen još jedan veliki kit

Sjećate se potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu? Nakon brojnih dojava građana, znanstvenici iz instituta Plavi svijet pretpostavili su da su viđena najmanje dva velika kita, a sad su to i potvrdili. Štoviše, uspjeli su dobiti nevjerojatnu snimku dronom na kojoj se vidi kako se radoznali kit poprilično približio njihovom plovilu te da je plivao vrlo blizu površine. 

Da biste stekli dojam o veličini kita, bitno je napomenuti da je plovilo dugo oko sedam metara.

S obzirom na to da su se dojave o području južnog dijela Velebitskog kanala (Ražanac, Vinjerac, Novsko ždrilo) nastavile i u rujnu, istraživači su ponovo izašli na teren s ciljem snimanja velikog kita dronom iz zraka radi analize veličine i zdravstvenog stanja te kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK. 

Velikog su kita pronašli ove subote na samom ulazu u Novsko ždrilo, gdje su ga pratili oko dva sata, a kit je zatim doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal, navode na internetskoj stranici Instituta. 

Pregledom snimljenih fotki ustanovili su da se ne radi o istoj životinji koja je snimljena u kolovozu. 

“Kit kojeg su kolege fotografirale u kolovozu imao je veliki i vidljivi urez u samoj peraji dok ovaj kit urez nema. Također, i oblikom se peraje razlikuju”, kaže istraživač Jure Miočić-Stošić. 

Već su sljedeći dan ponovo izašli na teren te su velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila. 

“Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresiran za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz naš brod. Tijekom jednog približavanja okrenuo se na bok te mu se jasno vidio gotovo bijeli trbuh”, ispričao je Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa Instituta Plavi svijet. Doc. dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, napravio je biopsiju kože velikog kita. 

“U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz naše plovilo. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne riskirajući možebitnu ozljedu ili promašaj. Tijekom jednog takvog izrona uz plovilo uspio sam ispucati biopsijsku strelicu samostrelom i uzeti mali komadić kože za DNA analizu”, kaže dr. Holcer i dodaje: “Koliko znam, ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu. No prije desetak godina uspio sam uzeti biopsiju i s grbavog kita koji je boravio u Piranskom zaljevu. Tada nam je ona pomogla utvrditi spol životinje.”

Uzorke će, istaknuo je, poslati kolegama u Nizozemsku koji trenutno rade populacijsko genetičko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika te je rekao da se nada da će brzo dobiti rezultate.

www.medjugorje-news.com/Dnevnik.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er