HRVATSKAVIJESTI

(VIDEO) Prosvjed protiv postavljanja okupatorske petokrake u Rijeci

U nedjelju popodne skupina građana, prema informacijama pripadnici Armade i hrvatski branitelji, okupila se u Rijeci prosvjedujući protiv postavljanja “umjetničke instalacije” Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ na krov Riječkog nebodera. Riječ je o komunističkoj crvenoj zvijezdi petokraki.

Prosvjednici su nakon okupljanja Mostu hrvatskih branitelja, prošli Korzom do Riječkog nebodera, pjevajući ‘Oj Hrvatska mati’ i uzvikivali ‘Vukovar, Vukovar’. Mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

Policija je temeljem saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana izašla na mjesto događaja te tijekom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

Objašnjenje za prosvjed za Novi list dao je predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić kazavši:

“Organizirali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvijezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo. Ta zvijezda je jako puno zla napravila. Dovoljno se sjetiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova.”

Crvena petokraka će biti postavljena od 20. rujna do 4. listopada 2020. godine.

Tko je Nemanja Cvijanović – autor instalacije petokrake na vrhu nebodera u Rijeci?

Nemanja Cvijanović rođen je 1972. godine, a početkom rata imao je 19 godina. Diplomirao je 1998. na Veneciji, gdje je i magistrirao 2010. godine.

Njegove radne teme bitno su određene ljevičarskim svjetonazorom i veličanjem komunizma.

Već u svojoj prvoj samostalnoj izložbi Plaćam struju u riječkom Malom salonu 2008. godine Cvijanović je autentičnu kopiju nadgrobnog spomenika Josipa Broza Tita adaptirao u zidni radijator za kućnu upotrebu. Izložbu je pratio katalog s integralnom verzijom Komunističkog manifesta Marxa i Engelsa na engleskom jeziku, koja je upotpunjena Cvijanovićevim radovima koji se referiraju na tekst manifesta, piše tportal.hr

U MSU je Cvijanović 2011. predstavio i instalaciju s himnom proletarijata, svoj ‘Spomenik sjećanju na ideju o Internacionali’ u kojemu, lančanim prijenosom zvuka, isprva tiha i nježna melodija revolucionarne ‘Internacionale’ poprima sve veću snagu do, na koncu, razorne siline.

U jednoj videoinstalaciji Cvijanović se bavio sudbinom biste Moše Pijade.

U jednom od ranijih radova Nemanje Cvijanovića, ‘Aplauz!’ (2008. – 2010.) u sklopu kojeg je unajmio 200 statista, stavljajući ih u ulogu angažiranih građana čiji je zadatak prosvjedovati na zagrebačkom Cvjetnom trgu protiv neoliberalnog kapitalističkog društva. Nakon sat vremena insceniranog protestiranja, na istom mjestu, sudionicima je isplatio honorar od 60 kuna, a čitava situacija postavljena je kao filmski set i dokumentirana fotografski i kao video.

Godine 2013. otvorio je  u Ljubljani izložbu pod imenom Smrt Fašizmu.

Kako je i rečeno za njegove radove, “likovno se obračunavajući sa životinjama koje simboliziraju nadmoć, predstavljenim na grbovima odabranih imperijalističkih zemalja, Cvijanović skreće pažnju na prisutnost simbola te političkih i ekonomskih koncepata o kojima bi bar trebalo raspravljati, ako ne i cenzurirati ih”.

Cvijanović je govorio i o tome kako nedostatak vojske znači i nemogućnost znanja što se obrane tiče te da je svojedobno bio organizirao akciju streljaštva, odnosno pucanja kao vježbu.

Na pitanja pak o svom najnovijem radu, ‘Spomeniku crvenoj Rijeci’, Cvijanović trenutno ne želi odgovarati.

‘Zadaća je (ovog) programa potaknuti svijest lokalne zajednice o osnovnim radničkim pravima i klasnim odnosima u društvu, kao i strategijama otpora i borbe za radnička prava aktivnim sudjelovanjem u razvoju mreže osviještenoga građanstva koje će predstavljati svoje stavove i braniti svoja prava u fizičkom i virtualnom, javnom i medijskom prostoru koristeći se otisnutim pojedinačnim slovima teksta ‘Komunističkog manifesta’ koji je pretvoren u tisuće autentičnih umjetničkih djela za građanstvo Rijeke’, stoji u najavi ovog djela.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er