CRKVAVIDEOVJERA I DUHOVNOST

VIDEO Kreativni svećenici su se pobrinuli za sjajnu predbožićnu atmosferu na ulici

Za predbožićnu atmosferu na ulicama Lillea pobrinuli su se članovi Instituta Krista Kralja Velikog Svećenika!

Ulični svirači čija nas glazba ponekad oraspoloži i barem kratkotrajno zaustavi i izbaci iz užurbanosti koja nas zahvati osobito u blagdanske dane, postali su uobičajena pojava i na ulicama i trgovima naših gradova. A kad se među uličnim sviračima nađu svećenici ili bogoslovi, pozornost prolaznika je zajamčena! Predbožićnu atmosferu na ulicama grada Lillea dodatno su podigli članovi Instituta Krista Kralja Velikog Svećenika čija je glazba oduševila prolaznike. Djelić te atmosfere možete pogledati u videu objavljenom na njihovoj Facebook stranici:

Institut Krista Kralja Velikog Svećenika (lat. Institutum Christi Regis Summi Sacerdotis; I.C.R.S.S.) je družba apostolskog života papinskog prava. I.C.R.S.S. je osnovan 1990. g., no njegovi počeci sežu još u početak šezdesetih godina proteklog stoljeća. 1964. je nekolicina francuskih svećenika pod geslom „Doctrina, fortitudo, pietas“ osnovala Opus sacerdotale kao udrugu za pomoć tradicionalno orijentiranom katoličkom svećenstvu u snalaženju nakon burnih koncilskih događanja. Kako vjerojatnost za kanonsko priznanje i za formaciju budućih svećenika nije bila velika, msgr. Gilles Wach je odlučio osnovati neovisnu ustanovu. Premda izvorno taj mladi francuski svećenik nije kanio osnivati novu ustanovu, no tijekom 1980-ih godina, dok je surađivao s kardinalom Oddijem u Rimu, te sa svećeničkim udruženjem iz Francuske, prilazilo mu je sve više i više mladića koji su željeli tradicionalnu katoličku svećeničku formaciju. Naposljetku je ipak odlučio pomoći im u njihovom zbližavanju i formaciji. Sukladno željama nekolicine rimskih kardinala, oblikovao je zamisao o osnivanju Instituta već 1988.

Pošto su u to vrijeme u Europi tradicijske zajednice nailazile na velike teškoće u svom djelovanju, te je osnivanje novog instituta bilo praktički nemoguće, o. Wach i o. Mora su se za pomoć obratili msgr. Cyriaque-Simeonu Obambi, biskupu Mouilea u Gabonu. Biskup Obamba je 1. rujna 1990. godine kanonski potvrdio Institut Krista Kralja Velikog Svećenika, a msgr. G. Wach je postao generalnim priorom nove ustanove. Zajednica se kasnije preselila u Firentinsku nadbiskupiju gdje su uz pomoć A. kard. Mayera, OSB pronašli prikladan kompleks u drevnom dvorcu u Griciglianu, dijelu Pontassievea, koji je pripadao benediktincima iz Fontgombaulta. Uz odobrenje nadbiskupa Firence uspostavili su generalnu kuću i sjemenište sv. Filipa Nerija.

Vezani članci

Ustanova je, ukratko, družba apostolskog života koja se ugleda na život svjetovnih kanonika. Sastavljena je od svećenika i kleričkih oblata, a svi zajedno su usmjereni “dostojnoj celebraciji svetih otajstava, naviještanju pune katoličke istine i pravom katoličkom načinu života.” Danas broje preko 60 svećenika, i 80 sjemeništaraca. Geslo Instituta je „Veritatem facientes in caritate“ – Istinovati u ljubavi. Poseban im je uzor sv. Franjo Saleški koji je istodobno bio pravi teolog i Doctor caritatis (naučitelj ljubavi).

Prepoznatljivi su po korskom ruhu nebesko plave boje. 1994. I.C.R.S.S. je stavljen pod patronat Begrješne, a 2006. ih je nadbiskup Firence, kardinal Antonelli obdario posebnim korskim ruhom. Sastoji se od rokete, mozzete, križa sv. Franje Saleškog na plavo-bijeloj vrpci, te bireta s plavim cofom.

Djeluju u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Irskoj, Engleskoj, Sjedinjenim Državama, te dakako, u Africi. Još od osnutka I.C.R.S.S. bilježi stalan rast, a pogotovo nakon motuproprija Summorum Pontificum iz 2007. Osim svećeničkog, imaju i žensku zajednicu Klanjateljica Kraljevskog Srca Isusa Krista Velikog Svećenika, te laičku zajednicu Presvetog srca. (Izvor: Tradicionalna Misa)

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er