PAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

Važna poruka pape Franje na nedjeljnom Angelusu

“Svaki put kad primamo Kruh života, Isus daje novi smisao našoj krhkosti, podsjeća nas da smo u njegovim očima vrijedniji nego mi to mislimo”, poruka je pape Franje

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas se u Italiji, ali i diljem svijeta, slavi svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Današnje evanđelje govori o posljednjoj večeri. Isusove riječi i geste dodiruju nam srce. Dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov, pa razlomi, dade im i reče ‘Uzmite, ovo je tijelo moje’.

Tako, u jednostavnosti, Isus nam daruje najveći sakrament. To je Njegova ponizna gesta dijeljenja. Pred kraj svoga života, ne dijeli kruh kako bi nahranio mnoštvo, već lomi samoga sebe u Pashalnoj noći učenicima. Tako nam Isus pokazuje da je dubina, bogatstvo života, u darivanju i pokazuje nam kako je najvažnije služiti.

Mi danas nalazimo Božju veličinu u jednom komadiću kruha, u krhkosti koja nadilazi dijeljenja. Upravo je krhkost riječ koju bi htio naglasiti. Isus se čini krhkim, kao kruh koji se lomi. Upravo je u tome njegova snaga. U euharistiji se nalazi krhkost i snaga, snaga ljubavi jer se Krist čini malenim kako bi bio prihvaćen. Snaga ljubavi koja se dijeli, kako bi nas hranila i darivala nam život. Ta nas snaga ljubavi ujedinjuje.

Postoji još jedna snaga koja se nalazi u krhkosti euharistije, a to je snaga ljubavi prema onima koji griješe. Upravo u noći u kojoj je Krist izdan, daje nam kruh života. Daje nam najveći dar, dok sam doživljava takvu bol u srcu. Učenik, koji s Njim blaguje, izdaje Ga. No Isus na zlo odgovara većim dobrom.

Na Judino ‘ne’, odgovara sa milosrdnim ‘da’. Ne kažnjava grešnika, već za njega daruje život. Kada primamo euharistiju, Isus isto čini s nama. Poznaje nas, zna da smo grešnici. Ali ne oklijeva ujediniti svoj život s našim.

Euharistija nije nešto što je povlašteno samo svecima, ona je kruh grešnika. Zbog toga nas Krist potiče da uzmemo i jedemo. Svaki put kad primamo Kruh života, Isus daje novi smisao našoj krhkosti, podsjeća nas da smo u njegovim očima vrijedniji nego mi to mislimo. Time nam poručuje da je zadovoljan ako s Njime dijelimo našu krhkost, podsjeća nas da se Njegovo milosrđe ne boji naše bijede. No, iznad svega, ozdravlja nas s ljubavlju od te krhkosti, koju ne možemo sali izliječiti.

Razmislimo koje su to krhkosti, možda oprostiti onima koji su nam učinili zlo ili kada se udaljavmo ou drugih, kada se zatvaramo u same sebe, ona krhkost kada plačemo nad samima sobom.

Ne možemo se sami izliječiti, on na svojom prisutnošću i kruhom liječi. Euharistija je efikasan i učinkovit lijek protiv svih zatvorenosti. Kruh života ozdravlja našu rigidnost, okrutnost, pretvarajući ju u nježnost. Euharistija nas čini sličnima Kristu, čini nas da budemo u mogućnosti darivati se braći, da odgovaramo s dobri i izađemo i samih sebe i s ljubavlju gledamo slabosti drugih.

Tako Bog čini s nama, to je logika euharistije. Primamo Isusa koji nas ljubi i ozdravlja od slabosti, kako bi druge ljubili i pomogčli im u njihovoj slabosti.

Danas smo u liturgiji časova molili 4 retka koji su sažetak Isusova života. Oni kažu da se Isus rađajući učinio našim suputnikom, u posljednjoj večeri dao se kao hrana, uzišao na križ i platio za nas. Sada kraljuje na Nebu. On je naša nada koju tražimo, jer znamo da nas iščekuje. Djevica Marija, u kojoj se Bog utjelovio, u tome da naš život postane dar, kako bi euharistija od nas mogla učiniti dar za druge.

pape

Nagovor pape Franje nakon molitve Angelusa

Nakon molitve Angelusa poručio kako s boli prati vijesti iz Kanade o šokantnom otkriću posmrtnih ostataka dvjesto petnaest djece, učenika indijske rezidencijalne škole Kamloops, u provinciji Britanska Kolumbija.

– Sjedinjujem se s kanadskim biskupima i cijelom Katoličkom crkvom u Kanadi izražavajući svoju blizinu kanadskom narodu, koji je traumatiziran šokantnom viješću. Tužno otkriće još vise podiže svijest o bolima i patnjama iz prošlosti. Neka političke i vjerske vlasti Kanade nastave odlučno surađivati pri rasvjetjavljanju ovog tužnog događaja i ponizno se obvežu na put pomirenja i ozdravljenja.

Ovi teški trenutci snažni su poziv svima da se udalje od kolonizacijskog modela i počnu koracati rame uz rame, u dijalogu, u uzajamnom poštovanju i priznavanju prava i kulturalnih vrijednosti svih kćeri i sinova Kanade – kazao je Papa.

Nastavio je kako Gospodinu povjeravamo duše preminule djece u rezidencijalnim školama u Kanadi i molimo se za kanadske autohtone obitelji i zajednice koje su shrvane bolju.

– Danas je u Chiavenni, u biskupiji Como, proglasena blaženom sestra Maria Laura Mainetti, iz reda Kćeri križa, koju su prije dvadeset i jedne godine ubile tri djevojke koji su bile pod utjecajem sotonističke sekte. Upravo ona koja je mlade ljude voljela više od svega, voljela je i opraštala tim istim djevojkama koje su bile zarobljenice zla.

Sestra Maria Laura ostavlja nam svoj životni program: ‘I najmanju sitnicu činiti s vjerom, ljubavlju i entuzijazmom’ – rekao je Sveti Otac.

Najavio je kako u utorak, 8. lipnja, u 13 sati, Međunarodna katolička akcija poziva da posvetimo ‘minutu za mir’, svatko prema svojoj vjerskoj tradiciji.

– Pomolimo se posebno za Svetu zemlju i Mjanmar – istaknuo je Papa.

Potom je uputio i pozdrave okupljenima.

– Srdačno pozdravljam sve vas, iz Rima, Italije i drugih zemalja. Napose pozdravljam mlade iz projekta ‘Kontakt’ iz Torina; skupinu stovatelja Blažene Djevice Marije od Čudesa iz Corbette; obitelji iz Cerignola; i Nacionalne udruge ambulanata, s brojnim radnicima na sajmovima i uličnim umjetnicima. Hvala i na darovima koje ste donijeli! Svima želim ugodnu nedjelju. Molim vas, nemojte zaboraviti moliti za mene. Dobar tek i dovidenja! – zaključio je papa Franjo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
laudato.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er