VJERA I DUHOVNOST

Uznemirujuće proroštvo sv. Antuna Pustinjaka nikad aktualnije: Doći će vrijeme luđaka i svaki koji to nije…

Uznemirujuće proroštvo sv. Antuna Pustinjaka nikad aktualnije: Doći će vrijeme luđaka i svaki koji to nije… Sv. Antun rodio se oko 250. godine u Egiptu, a sa dvadeset je godina, s mlađom sestrom, ostao bez roditelja. Dok se jednoga dana molio u crkvi osjetio je poticaj: „Ako hoćeš biti savršen, idi prodaj što imaš i podaj siromasima te dođi i slijedi mene!“

Zbrinuvši sestru u jedan dom razdijelio je zemlju i novac siromasima te počeo pokornički život kao pustinjak. Za vrijeme progona kršćana u Aleksandriji, usprkos životnoj pogibli, pomagao je uhvaćenim kršćanima. Bolesnima je prao i zamatao rane i pokapao ubijene. Kasnije se još dublje povukao u pustinju gdje je imao maleni vrt čijim se plodovima hranio.

Dolazio mu je sve veći broj monaha kojima je bio savjetnik i učitelj te su mnogi ostali kod njega. Iako je živio udaljen od svijeta na sve se strane pročulo o njegovoj svetosti pa su mu odasvud dolazili po savjet i utjehu. Sam mu je car Konstantin slao poruke tražeći savjete. U Aleksandriji je, potkraj života, u javnom sučeljavanju sa arijancima, na temelju Svetoga pisma, dokazao da je Isus Sin Božji te je ubrzo po povratku u pustinju umro u dobi od 105 godina.

Čuvena proročka izjava sv. Antuna o budućem vremenu ludih danas se ostvaruje?

“Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”

proroštvo sv. Antuna Pustinjaka

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button