VIJESTI

“Umro Benedikt XVI.”- Lažna vijest koja je izazvala globalnu pomutnju

Lažni Twitter račun koji se pripisuje predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, Georgu Bätzingu, lažno je objavio smrt pape emeritusa Benedikt XVI. Dana 11. srpnja društvenim mrežama počela je kružiti vijest o smrti Benedikta XVI. (95 godina).

Ovo se već događalo. Međutim, ovom prilikom su lažne vijesti počele brzo i opsežno kružiti zbog izvora za kojeg se smatralo da je poslao poruku. Smrt pape emeritusa objavio je, NAVODNO, predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing, piše Aleteia.

Nekoliko renomiranih vatikanskih stručnjaka brzo je demantiralo tu tvrdnju, uključujući dopisnicu COPE (španjolski radio) iz Rima, Evu Fernández. Fernandez je odmah potvrdio da vijest nije istinita. Na Twitteru je napisala:

Vijesti izdane s lažnog računa.

Ovo nije prvi put da se to dogodilo.

#Vatikan nije potvrdio ovu vijest.

Ubrzo je lažni Bätzing Twitter račun priznao da je objava bila laž. Račun je kreirao talijanski novinar Tommasso Debenedetti, koji ima povijest puštanja lažnih vijesti.

Račun je ugašen nakon što je izazvao globalnu pometnju. “Talijanski šampion laži”, kako se Debenedetti jednom definirao u intervjuu za El País 2010., ponovno je učinio svoje. U talijanskim medijima poznat je kao autor lažnih intervjua.

“Želite li iskoristiti priliku da se ispričate svojim sugovornicima?” Pitali su španjolski novinari.

Koristeći samo svoju maštu, Debenedetti je uspio “intervjuirati” slavne pisce i političare na svjetskoj sceni. Imao je lažne intervjue s Dalaj Lamom, Lechom Walesom, pa čak i sa samim Josephom Ratzingerom (štos koji je Debenedetti izveo malo prije konklave 2005.). U odgovoru španjolskim medijima, Debenedetti je odgovorio: “Želio bih upoznati te ljude. Ponekad nisam uspijevao odražavati njihove misli, bilo zbog žurbe ili nesposobnosti. Ispričavam se.”

Papa emeritus Benedikt XVI. još uvijek je živ i zdrav u Vatikanu. Ali trenutak otkriva sve veću potrebu za provjerom činjenica i pouzdanim novinarskim izvorima u doba društvenih medija.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er