VJERA I DUHOVNOST

Ukazanje sv. Mihaela u Meksiku – svi prisutni su mogli vidjeti svjetlost

Postoje izvještaji o ukazanjima svetog Mihaela Arkanđela u raznim dijelovima svijeta. U Francuskoj je, na primjer, sveta Ivana Orleanska imala viziju princa nebeskevojske. U Meksiku se, prema predaji, sveti Mihael tri puta ukazao mladom obraćeniku po imenu Diego Lazarus.

Prvi je bio tijekom procesije 25. travnja 1631. u selu San Barnabas Capula, općina Natívitas, u državi Tlaxcala. Sveti Mihovil naredi mladiću da kaže susjedima da će se u dolini između dva brda u okolici naći izvor čudotvorne vode. Ta će voda, prema arkanđelu, liječiti bolesti. Nebeski zaštitnik reče mladiću: Moraš znati, sine moj, da sam ja sveti Mihael Arkanđeo. Došao sam ti reći da je Božja i moja volja da kažeš ljudima ovoga grada i okolice da ćeš u klancu između ova dva brda, onom ispred ovog mjesta, naći izvor čudotvornog vode za sve bolesti, koja će biti pod vrlo velikom stijenom. Nemojte sumnjati u ono što vam kažem, niti propustite učiniti ono što vam kažem da učinite.

Još jedno ukazanje i opomena

Mladić nije vjerovao u viziju i, bojeći se da ga ne prozovu ludim, nije prenio arkanđelov zahtjev. Mjesecima kasnije, Diego Lazarus teško se razbolio od cocoliztlija, epidemije koja je ubila milijune ljudi u 16. stoljeću.

Infekcija koja je izazvala epidemiju bio je oblik virusne groznice koja je ubila 15 milijuna stanovnika Meksika i Srednje Amerike. Među populacijom već oslabljenom od ekstremne suše, bolest se pokazala krajnje katastrofalnom. Cocoliztli je aztečka riječ za štetočinu.

Kad su svi očekivali njegovu smrt, ponovno mu se ukaza sveti Mihael, okružen jakim zrakama svjetla. Mladićeva rodbina bila je iznenađena, jer su čak i oni mogli vidjeti jako svjetlo kako izlazi iz sobe u kojoj je dječak umirao. Zatim su otišli vidjeti što se dogodilo i našli su Diega ozdravljenog. Mladić je ispričao kako ga je arkanđeo na tajanstven način doveo do izvora čudotvorne vode gdje je trebalo sagraditi svetište. U viziji je sveti Mihael prednjačio, otvarajući put mladiću. Arkanđeo je tada prekorio Diega jer nije poslušao njegov zahtjev. Bolest je doista bila kazna za njegovu neposlušnost. Sveti Mihovil ponovno je zapovjedio da se vjernici obavijeste o izvoru “bez straha i bez odlaganja”. Inače bi Diega ponovno pogodila bolest.

Treće ukazanje

Prema predaji, sveti Mihovil se još jednom ukazao mladiću. Nakon toga, Diego je uzeo uzorak vode iz fontane i poslao ga lokalnom biskupu. Zatim je biskup podijelio vodu nekim bolesnicima i svi koji su je popili ozdravili su. Nekoliko godina kasnije, biskup Pueble naredio je izgradnju sadašnje crkve San Miguel del Milagro (Sv. Mihael od čuda), gdje je pohranjen čudesni izvor. Hodočasničko mjesto svake godine prima tisuće vjernika, osobito u mjesecu rujnu, kada Crkva slavi svete arkanđele.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er