SVIJET

Učitelj u Irskoj odbio upotrijebiti ‘rodno neutralni jezik’, pa poslan u zatvor: Nikada neću zanijekati svoja vjerska uvjerenja

Učitelj koji je odbio upotrijebiti rodno neutralne zamjenice za tzv. “transrodnog” učenika u Irskoj je “zbog nepoštivanja suda” poslan u zatvor.

Enoch Burke uhićen je ponedjeljak ujutro jer je prekršio sudsku odluku da ne predaje u svojoj školi Westmeath i da tamo ne bude prisutan. Nakon što je sudac donio presudu, Burke je rekao: “Ludost je što ću biti odveden iz ove sudnice u zatvor, ali neću odustati od svojih kršćanskih uvjerenja.”

Odvjetnica upravnog odbora Wilson’s Hospital School rekla je da je teška srca tražila slanje Burkea u zatvor, ali je rekla da njezin klijent nije imao izbora jer je Burke nastavio dolaziti u školu, unatoč sudskom nalogu koji je dobio prošli tjedan, prenosi Daily Mail.

Spor je započeo zbog njegova odbijanja da se učeniku obraća s “oni”, a ne s “on”, kako su učenik i njihovi roditelji tražili u svibnju, a s čime se složila škola Crkva Irske.

To je eskaliralo njegovom suspenzijom dan prije početka jesenskog polugodišta, u iščekivanju ishoda disciplinskog postupka.

Odbio je izostati iz škole, tj. biti na plaćenom dopustu zbog te suspenzije, te bi sjedio u praznoj učionici, izjavljujući da je to njegovo radno mjesto.

Nikada neću zanijekati svoja vjerska uvjerenja

Burke je rekao sucu: “Ja sam učitelj i ne želim ići u zatvor. Danas želim biti u svojoj učionici, tamo sam bio jutros kad sam uhićen.”

Rekao je da voli svoje studente, kojima predaje Njemački jezik, Povijest i politiku i Debatu.

“Volim svoju školu, s motom Res non Verba, djela ne riječi, ali danas sam ovdje jer sam rekao da dječaka neću zvati djevojčicom. Transrodnost je protiv mog kršćanskog uvjerenja. To je u suprotnosti sa Svetim pismom, u suprotnosti s etosom Irske crkve i moje škole”, dodao je.

Osvrćući se na svoju suspenziju, Burke je rekao: “Izuzetno je i za osudu da se nečija vjerska uvjerenja u vezi s ovim pitanjem ikada mogu uzeti kao osnova za optužbe za nedolično ponašanje.”

“Moja vjerska uvjerenja nisu loše ponašanje. Oni nisu grubo nedolično ponašanje. Nikada neće biti. Nikada ih neću zanijekati i nikada ih izdati, i nikada se neću prikloniti naredbi koja bi od mene to zahtijevala. Za mene to jednostavno nije moguće.

Svoju je suspenziju opisao kao “nerazumnu, nepravednu i nepoštenu”. “To je ukaljalo moj karakter i moj dobar glas, posebno u profesiji učitelja, gdje je čovjek toliko blizak velikom broju članova lokalne zajednice. Ostavlja mrlju na onome što je za mene bio neokaljani učiteljski dosje.”

Izvor

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er