VJERA I DUHOVNOST

Evo što učiniti sa starim blagoslovljenim grančicama nakon Cvjetnice

Evo što učiniti sa starim blagoslovljenim grančicama nakon Cvjetnice Kad svećenik blagoslovi grančice, one postaju sakramentali stoga nije dopušteno bacati ih

Prema kodeksu Kanonskog prava, s posvećenim stvarima, koje su posvetom ili blagoslovom određene za bogoštovlje, postupa s poštovanjem i ne upotrebljavaju se u svjetovne svrhe ili u svrhe koje njima ne odgovaraju, makar bile u privatnom vlasništvu (usp. Kan. 1171).

Tijekom misnog slavlja blagoslovom svećenika, grančice su postale „sakramentalne“, a bacajući ih u smeće i tretirajući ih kao da više nisu potrebne, ignorira se njihova sveta svrha. Sljedeće pitanje je: „Ako ih ne mogu baciti, što ću učiniti s njima?“

Grančice kao dekoracija

Poznato je da ljudi godinama unazad koriste posvećene grančice za ukrašavanje domova. Jednostavno ih stave iza slike nekog svetca ili iza križa. Uglavnom, postoji mnogo različitih načina kako ih iskoristiti i uljepšati dom.

Prednost korištenja posvećenih biljaka kao ures je taj što će svim ukućanima tijekom cijele godine biti podsjetnik na Cvjetnicu i na taj način, ostat će povezani s Velikim tjednom, Uskrsom i Kristom koji je umro da bi nas spasio od grijeha i smrti.

Spaliti ili zakopati

Ukoliko korištenje grančica kao dekoracija nije rješenje, ispravno ih je spaliti ili zakopati. Takvim postupanjem iskazat će se poštovanje spram njihove posvećenosti i vratit će ih se u zemlju na dostojanstven način.

Ako ipak postoje oni koji nisu u prilici na propisan način riješiti se grančica, zasigurno ih mogu odnijeti u svoj župni ured. Često će i sami svećenici potiču vjernike da vrate grančice u crkvu kako bi se mogle spaliti i koristiti kao pepeo za Čistu srijedu ili Pepelnicu naredne godine. Na taj način liturgijska godina ostaje povezana i ništa se ne gubi, piše Aleteia.

što učiniti sa starim blagoslovljenim grančicama nakon Cvjetnice

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button