VJERA I DUHOVNOST

Fra Ivan Marija Lotar: “Učini tu malu (ili nama veliku) žrtvu – idi na zornice! Kreni u dan s Isusom!”

Učini tu malu (ili nama veliku) žrtvu – idi na zornice! Kreni u dan s Isusom!” Župni vikar župe Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, fra Ivan Marija Lotar objavio je na svojim društvenim mrežama poticajno promišljanje o adventskom vremenu koje nas potiče na budnost i pripravu za Kristov dolazak.

Objavu u cijelosti prenosi HKM.

Vjerujem kako smo upozorenje “Probudi se!” čuli mnogo puta u životu. Posebno mi koji ujutro, genetski uvjetovano, jedva dolazimo k sebi. Od roditelja koji nas bude ujutro za školu, preko budilice kad smo odrasli i u brojnim drugim situacijama.

Važna je uspomena na Kristovo rođenje, biti zahvalan na njegovom prvom dolasku, razmatrati o Božjem postajanju čovjekom

Vezani članci

Nije to novost. Možda je novost činjenica da može biti kasno, ako se ne probudimo. Došašće je pred nama. Vrijeme priprave za Božić. To već i ptice na grani znaju. No što je još Došašće za vjernika? Došašće je i vrijeme priprave za Kristov drugi dolazak, što je još važnije. Važna je uspomena na Kristovo rođenje, važno je slaviti Isusov rođendan, biti zahvalan na njegovom prvom dolasku, razmatrati o Božjem postajanju čovjekom. Ipak, važnije je ono što će tek doći jer ovo je već prošlo.

No, zakasnimo li obratiti se, progledati, promijeniti što se može – posljedice su ozbiljne za našu dušu. I tu Isus nije dvosmislen

Gospodin se uvijek iznova utjelovljuje među nama, s jedne strane, ali nas želi svojim utjelovljenjem preobraziti na svoju sliku, s druge strane. I za to služi Došašće. Ono je vrijeme bdjenja, buđenja svijesti i savjesti, ono je vrijeme dolaska novoga, obnove zakržljaloga. Zato je Došašće vrijeme nade: svatko ima priliku doći k Bogu; blizu, bliže, najbliže!

Odgovornost za svoje spasenje treba nositi. Spasitelj nam ga je dao, mi ga samo trebamo prihvatiti

Ne dopusti, ne da ti Grinch ukrade samo Božić, nego i Došašće! (Grinch = konzumerizam). Ovo je vrijeme ranog buđenja kao znaka spremnosti i dočekivanja.

Učini tu malu (ili nama veliku) žrtvu – idi na zornice! Kreni u dan s Isusom!

Nažalost, ako se ne probudimo na vrijeme, može biti kasno. Ako zakasnimo na posao ili na misu, posljedica je velika sramota. No, zakasnimo li obratiti se, progledati, promijeniti što se može – posljedice su ozbiljne za našu dušu. I tu Isus nije dvosmislen.

Odgovornost za svoje spasenje treba nositi. Spasitelj nam ga je dao, mi ga samo trebamo prihvatiti. Snagu za prihvaćanje spasenja i autoevaluaciju imamo u “jakim” vremenima poput Došašća putem malih gesta ljubavi! Vrijeme koje imamo na Zemlji je ograničeno! Iskoristimo ga! Probudimo se na vrijeme!

zornice

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er