HERCEGOVINAVIJESTI

U slučaju online nastave u HNŽu i ZHŽu roditelji najavili masovne prosvjede

U slučaju online nastave u HNŽu i ZHŽu roditelji najavili masovne prosvjede Inicijativa roditelja Hercegovačko-neretvanske županije/Zapadnohercegovačke županije (HNŽ/ZHŽ) protivi se namjeri Kriznog stožera Federacije BiH da prebaci školsku nastavu na online sustav, te najavljuje da će, ako se to dogodi, pozvati sve roditelje na masovne prosvjede i blokade.

“Povod za ovaj nerazumni i neargumentirani pokušaj prebacivanja školske nastave na online sustav, koji bi napravio nesagledivu štetu djeci i roditeljima, je ‘dnevna brojka zaraženih od 800-900’, što vlast koristi kao argument za najavu potpunog lockdowna, zasad samo u Sarajevskoj županiji, kao da je situacija znatno gora nego što je. Pa bi tako jedna od mjera, koju predlažu, trebala biti zatvaranje škola i prelazak na online sustav”, priopćeno je na Facebook stranici Inicijative roditelji HNŽ/ZHŽ.

Dodaju kako je nelogično da je vlast Sarajevske županije reagirala “dosta čudno i kaotično” u odnosu na puno goru situaciju od prije dva, tri mjeseca, kada je BiH u prosincu i siječnju brojala dnevno u prosjeku 2.000 novozaraženih.

“Vlasti tada uopće nisu uvodile niti najavljivale uvođenje nekakvih dodatnih mjera osim onih koje su već bile na snazi, a to su zabrana kretanja iza 23 sata do 5 ujutro te nošenje maske na javnim i zatvorenim prostorima. Opetujemo da je znanstvena činjenica da škole nisu žarišta širenja zaraze, da je od preko 9.000 učenika samo četvero bilo pozitivno na covid-19, prema informacijama koje je dao Sindikat učitelja osnovnog školstva, odnosno predsjednik Lauš. Djeca također nisu rizična skupina i relativno lako prebolijevaju virus i ako ga dobiju. Daleko je veća šteta zatvoriti škole i poslati djecu kući na takozvanu online nastavu i tako roditelje dodatno opteretiti”, navode iz Inicijative.
Ta nastava, po njihovim riječima, niti je online niti je nastava, jer nije onakva kakva se održavala u zemljama EU-a kada je privremeno bila uvedena,ističu roditelji

“Tu su profesori održavali interaktivne satove, video pozive s djecom, držali prava predavanja i ispitivanja, a ovdje govorimo o primitivnoj Viber nastavi gdje bi se sadržaj djeci slao preko alata za dopisivanje, i djeca bi takav sadržaj trebala usvajati i učiti. Sve ovo skupa je jedna velika sramota i bijeda svih onih koji se zalažu za nerazmjerne mjere u odnosu na stvarnu opasnost od covida-19 i uskraćivanje zakonskog prava djece i roditelja na normalno školovanje, a takvo zalaganje obično dolazi od stožeraša koji imaju uredna primanja dok mnogi roditelji masovno ostaju bez posla”, ističu iz Inicijative roditelja HNŽ/ZHŽ.

Napominju kako je Ustavni sud BiH u prosincu prošle godine donio jasnu presudu da su mjere koje uskraćuju ustavom zajamčena prava i slobode građana BiH nezakonite i neustavne, odnosno donesene pored svih važećih pravila i zakona.

“Ako je Ustavni sud BiH kao najviša sudska instanca koja obvezuje pravno sve institucije i građane, pitamo stožeraše i sve zagovornike ovih suludih mjera u čije ime i za čiji interes kršite zakon BiH, ugrožavate egzistenciju roditelja i pravo djece na normalno školovanje i hoće li prekršitelji zakona biti izvedeni pred lice pravde za počinjenu štetu. Nemojte nam reći da ovo što nerazumno i protuzakonito radite, radite za naše dobro, jer nakon ovoliko nelogičnosti i nevjerodostojnosti mi više ne vjerujemo u Vaše dobre namjere”, navode iz Inicijative roditelji
Ovim putem pohvalili su v.d. ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a Andreu Jurić, koja je javno izjavila da se ta županija neće povesti za primjerom iz Sarajeva jer smatraju da situacija nije tako kritična.

“Želimo poručiti svim zagovornicima ovih suludih i protuzakonitih mjera, koji se igraju sa strpljenjem nas roditelja, da ukoliko se usudite zatvoriti škole našoj djeci i uskratiti nam ustavno pravo na normalno školovanje, da ćemo pozvati sve roditelje na masovne prosvjede i blokade dok uporni prekršitelji zakona ne odustanu od svojih namjera. Nama u Inicijativi je žao što ćemo svim raspoloživim sredstvima morati braniti našu djecu, ali očito je kako stožeraši jedino razumiju jezik ulice, na što će roditelji biti primorani u slučaju prelaska na online nastavu”, navodi se u priopćenju.

Upitani o ponovnom uvođenju online nastave, ranije su Feni iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a kazali kako će po potrebi prilagođavati način odvijanja nastave prema procjeni epidemiološke situacije.
Roditelji su dodali da im Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta dostavlja redovne izvještaje te da Zavod za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju u školama.

www.medjugorje-news.com/brotnjo.info

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er