BiHREGIJAVIJESTI

U Republici Srpskoj 39 novozaraženih koronavirusom, među njima osam medicinskih radnika

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj registrirano je 39 novih slučajeva koronavirusa nakon što je testirano 765 laboratorijskih uzoraka.

Uzorci su sakupljeni iz 38 općina u ovom bh. entitetu i radi se o najvećem broju obrađenih uzoraka u jednom danu, javljeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Također, među zaraženima je i osam medicinskih sestara i tehničara iz Sveučilišnog kliničkog centra u Banjoj Luci i bolnice u Bosanskoj Gradišci.

Riječ je o 23 muškarca i 16 žena. Tri žene su starije dobi, deset žena srednje životne dobi i tri mlađe životne dobi. Osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje životne dobi, a tri osobe su mlađe životne dobi.

Iz Banje Luke su 23 osobe, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz Bosanske Gradiške i Kotor Varoši i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Bosanske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika.

Većina novozaraženih su bliski ili porodični kontakti sa ranije potvrđenim slučajevima, dok se dio osoba nije moglo da navede bilo kakvu epidemiološku vezu.

“Kod šest pacijenata u RS zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 33 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom”, saopćeno je iz ministarstva.

Također, u posljednja 24 sata registrirano je 36 novih slučajeva uspješnog oporavka od bolesti COVID-19. Do danas je u ovom bh. entitetu obavljeno ukupno 10.403 testiranja.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er