SVIJET

U Mianmaru opet bombardirane crkve

U Mianmaru opet bombardirane crkve! Katolička crkva u župi Hpruso u saveznoj državi Kayah bombardirana je u znak odmazde za napade pobunjenika, izvijestio je mianmarski novinski portal Irrawaddy na Twitteru, a prenosi IKA.

Azijska tiskovna služba Ucanews objavila je pak, pozivajući se na organizaciju Chin Human Rights Organization (CHRO), da su ovog tjedna tri baptističke crkve u saveznoj državi Chin bile ciljevi bombardiranja. Jedan od ciljeva bila je najstarija i najveća baptistička crkva u Hakhi, glavnom gradu China.

Vojska je pojačala napade na pobunjenike u područjima s kršćanskom većinom u Kayahu, Chinu, Kachinu i Kayinu. Od vojnog puča u veljači 2021. uništeno je najmanje 100 vjerskih građevina, među njima 55 kršćanskih, izvijestile su udruge za zaštitu ljudskih prava.

Samo u katoličkoj dijecezi Loikaw u Kayahu, najmanje 10 crkava bilo je na meti zračnih napada. Pet od ukupno šest dijeceza u Mijanmaru – Loikaw, Kekhon, Hakha, Kalay i Mandalay – poprišta su oružanih sukoba između pobunjenika i hunte.

Prema navodima povjerenika za ljudska prava UN-a Volkera Türka, zračni napadi povećani su u razdoblju između siječnja i lipnja ove godine za 33% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pojačano je i bombardiranje civilnih ciljeve poput sela, škola, bolnica i vjerskih građevina.

Mianmarska vojna hunta od puča 2021. prema spoznajama UN-a uvozi oružje i vojnu opremu ponajviše iz Rusije i Kine.

nedjelja.ba

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er