SVIJETVIJESTI

U Italiji najmanje novozaraženih u posljednjih šest tjedana

U Italiji je prema najnovijim podacima u posljednja 24 sata zabilježeno 1.739 novozaraženih koronavirusom što je za 25 posto manje u odnosu na na dan ranije kada je zabilježen 2.324 novi slučaj.

Podatak o novozaraženim posebno ohrabruje s obzirom na to da je najmanje zaraženih u jednom danu u posljednjih šest tjedana, točnije od 11. ožujka kada je zabilježen porast novih slučajeva i od tada on konstantno oscilira.

Prema podacima Civilne zaštite Italije, u posljednja 24 sata preminulo je 333 ljudi, a oporavilo se 1.696. Italija je ukupno do sada registrirala 199.414 osoba zaraženih koronavirusom. Od posljedica koronavirusa u ovoj je državi do sada preminulo 26.977 ljudi, a oporavilo ih se 66.624.

Do danas, u Italiji medicinsko osoblje je testiralo na koronavirus 1.789.662 osoba, a u ovoj zemlji hospitalizirano je zbog koronavirusa ukupno 20.353 osoba što je za 1.019 manje nego u jučerašnjem izvještaju, a na intenzivnoj njezi trenutno se nalazi 1.956 pacijenata, također 53 osobe manje nego jučer.

Talijanski medij La Repubblica objavio je zanimljivu analizu o tome koliko se epidemiološka situacija promijenila u Italiji kada je riječ o koronavirusu. Naime, oni su naveli podatak da se stabilizacija situacije najbolje primjećuje na broju pacijenata koji se nalaze na intenzivnoj njezi, a kojih je sve manje.

Na intenzivnoj njezi je 16. ožujka bilo osam posto pacijenata od ukupnog broja bolesnih, a trenutno podaci ukazuju na to da se taj postotak smanjio na manje od dva posto i da se na intenzivnoj njezi nalazi trenutno nešto više od 2.000 pacijenata što je velika razlika u odnosu na periode kada ih je bilo preko 8.000.

Smatra se da je situacija s koronavirusom pod većim i boljim nadzorom te da su tome doprinijele efikasnije terapije i to što se bolest otkrije i liječi na vrijeme izbjegavajući dalje širenje zaraze.

Talijanski premijer Guiseppe Conte istakao je da će mjere u Italiji nakon sedam tjedana biti ublažene od 4. travnja. Parkovi, poduzeća i gradilišta bit će otvoreni, ali u školama neće biti nastave do rujna.

Također, Civilna zaštita Italije objavila je određene pojedinosti vezane za ublažavanje mjera, gdje je, između ostalog, navedeno da će biti moguća putovanja između talijanskih regija, ali uz dokaz da osoba nije zaražena i iz opravdanih razloga kao što su odlazak na posao, posjete rodbini ili u bolnicu, ali uz poštivanje socijalne distance i izbjegavanja okupljanja. Također, u javnom prijevozu će upotreba maski biti obavezna.

Stroga pravila će i dalje važiti za osobe koje imaju simptome koronavirusa i one će morati biti u kućnoj samoizolaciji uz nadzor doktora. Posjete parkovima će biti dozvoljene uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

klix.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er