BiHVIJESTI

U COVID-bolnici SKB-a Mostar 22 bolesnika, dvoje u teškom stanju

U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na COVID-19 testirano je ukupno 269 uzoraka, a od te brojke u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozitivno je šest osoba, i to, četiri iz Mostara, jedna iz Čitluka i jedna iz Čapljine.

U COVID-bolnici SKB-a Mostar trenutačno su 22 bolesnika, od kojih dvoje na respiratoru u izuzetno teškom stanju, dok su bolesnici koji nisu na potpornoj terapiji kisika stabilno. Hospitalizirano je dvoje novih bolesnika, a preminulih od koronavirusa nije bilo.

Specijalist infektolog iz SKB-a Mostar dr. Siniša Skočibušić ocijenio je kako je u COVID-bolnici zdravstveno stanje bolje.

– Ukupno stanje u COVID-bonici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar poboljšava se i čini nam se da sve mjere koje poduzimamo ovih dana zapravo su dale rezultate te imao manji broj zaraženih koronavirusom – izjavio je dr. Siniša Skočibušić, specijalist infektolog iz SKB-a Mostar u subotu na redovitoj videokonferenciji Kriznoga stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Odgovarajući na upite novinara, dr. Skočibušić je naveo kako sunce i vrućine neće utjecat na novi koronavirus s obzirom na to, kako je kazao, da je pandamenija trenutačno i u zemljama na južnoj zemljinoj polutki i zemljama koje su na ekvatoru.

– Prije je očekivati kako će se stanovništvo povremeno i postupno prokužiti i da će sam virus biti manje virolentan među stanovništvom – mišljenja je dr. Skočibušić.

Pozvao je također stanovništvo na cijepljenje s obzirom na to da je pred nama Svjetski tjedan imunizacije. Naveo je kako je cijepljenje jedan civilizacijski i uljudbeni doseg i da se njime uspjelo iskorijeniti i smanjiti zdravstveni rizik za brojne bolesti.

Podsjetimo da je na redovitom Koordinacijskom sastanku Vlade HNŽ-Stožera CZ HNŽ-a u petak, a na tragu zapovijedi Federalnog stožera Civilne zaštite, izvan snage stavljena zapovijed o policijskom satu, odnosno zabrani kretanja od 20 do 5 sati ujutro.

Također, od petka je stupila na snagu zapovijed kojom stariji od 65 mogu izaći ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a osobe mlađe od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom u vremenu od 14 do 20 sati.

– Federalni stožer civilne zaštite ukinuo je i zapovijed o četrnaestodnevnoj karanteni za osobe koje dolaze u BiH iz inozemstva, pa zapovijed o toj problematici sada podrazumijeva da će spomenute osobe ići u kućnu izolaciju – objasnio je glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović.

Podsjeća da je Stožer CZ HNŽ-a izvan snage stavio i zapovijed kojom je odgođeno otvaranje ribolovne sezone u HNŽ-u.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er