ČITLUKCRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

U Čerinu proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika

Blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Stjepana Prvomučenika, župljani župe Čerin proslavili su danas na svečanom misnom slavlju, kojemu je prethodila trodnevna duhovna priprava za blagdan prvog kršćanskog mučenika koji je svojom krvlju posvjedočio za Krista.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Stanko Mabić, odgojitelj novaka na Humcu, a prije misnog slavlja poginulim braniteljima odana je počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, kao i procesija sa kipom sv. Stjepana Prvomučenika.

Na početku današnjeg programa proslave župni zbor otpjevao je himnu, nakon čega su načelnik općine Čitluk Marin Radišić sa suradnicima, Miljana Glamuzina, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, predstavnici mjesne zajednice i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, poginulim braniteljima odali počast te sudjelovali u prigodnoj molitvi koju je predvodio fra Hrvoje Miletić, župnik župe Čerin.

Fra Stanko Mabić, započinjući sv. misu okupljene je pozdravio i poslužio se opisom iz romana Victora Hugoa u kojemu romanopisac opisuje trenutak u kojemu su Adam i Eva pronašli mrtvog Kaina.

Znajući da ga je ubio njegov brat Abel, Adam pada na koljena pred mrtvoga sina uz riječi: Jadni moj sine Abele, dok Eva to isto čini, ali uz riječi: Jadni moj sine Kaine.

Majka voli svog sina ubojicu jer zna da je puno teže njemu nego Abelu.

– Na temelju ove slike mogu kazati da trebamo puno više žaliti one ljude koji su kamenovali Stjepana u mržnji, nego samoga Stjepana.

Stjepan za malo muke zadobio je dobra vječna, a ovi ljudi za malo mržnje, osvete i ljutnje zadobiše vječno prokletstvo.

Poruka koju možemo naučiti od Stjepana, mogu to jasno kazati, je: Kada mi život donese kamenje kroz razne ljude, mržnje ili napade, više treba žaliti njih, nego samoga sebe. Oslobodimo se samosažaljenja.

Nigdje nas neće u dobro voditi. Oslobodimo se kukanja jer život i ljudi, ne znam ni ja tko, donosi nešto što kaže Papa s onom knjigom: Zabranjeno je kukanje.

Učimo se to od Stjepana. Opraštanje i ljubav prema svakom čovjeku pa i prema neprijatelju nema alternative – poručio je fra Stanko Mabić.

Ovakvu poruku fra Stjepan Mabić ponovio je i u propovijedi, a na kraju misnog slavlja fra Hrvoje Miletić, župnik župe Čerin, zahvalio se svima na dolasku te se zahvalio svima koji su sudjelovali u trodnevnoj duhovnoj pripravi, u okviru koje je jučer podijeljen i sakrament Krizme u župi Čerin.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1701590289988592&type=3

www.medjugorje-news.com/citluk.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er