VJERA I DUHOVNOST

U čast Nevine Dječice, čiji blagdan danas slavimo, molimo za prestanak pobačaja

Blagdan Nevine Dječice slavimo 28. prosinca. “I danas čujemo ovaj srceparajući krik boli, koji niti želimo niti smo u stanju zanemariti niti utišati. U našem svijetu – pišem ovo teška srca – i dalje čujemo jadikovanje tolikih majki, tolikih obitelji, zbog smrti njihove djece, njihove nevine djece”, poručio je papa Franjo u pismu povodom blagdana Nevine Dječice.

Sveta Nevina Dječica nisu poznavali Isusa, ali su umrli za njega. 28. prosinca obilježava se blagdan ovih dječaka koji su danas priznati kao prvi mučenici i sveci zaštitnici života, piše Catholic News Agency.

Njihova se priča pojavljuje u Evanđelju po Mateju.

Nakon Isusova rođenja, judejski kralj Herod Veliki – kojeg je rimski senat nazvao “kraljem Židova” – saznao je za “novorođenog kralja Židova” od mudraca. Uznemiren tom viješću, na prijevaru je zamolio mudrace da mu potvrde gdje se Isus nalazi “kako bih i ja mogao otići i odati mu počast”. Ali san je upozorio Magija da se ne vraćaju Herodu.

Sveti Matej (2,16-18) bilježi što se slijedeće događa.

“Kad je Herod shvatio da ga je Magi (mudrac) prevario, pobjesnio je. Naredio je pokolj svih dječaka u Betlehemu i njegovoj okolici koji su imali dvije godine i manje, u skladu s vremenom koje je utvrdio s mudracima”, stoji u evanđelju. „Tada se ispunilo ono što je bilo kroz Jeremiju proroka: ‘U Rami se čuo glas, jecanje i glasna jadikovka; Rahela plače za svojom djecom i neće se utješiti, jer ih više nema.”

Od tada su umjetnici kroz stoljeća – od Giotta di Bondonea do Léona Cognieta i Angela Viscontija – uhvatili proganjajući trenutak prestravljenih majki koje se očajnički drže svojih mališana. U glazbi, Coventry Carol, koja se tradicionalno smatra božićnom pjesmom, priča priču s jednako zadivljujućim napjevom.

Činjenice protiv fikcije

Neki povjesničari osporavaju Matejev izvještaj jer Herodovi biografi, kao što je Flavije Josip, židovski povjesničar iz prvog stoljeća, ne pišu o pokolju. Katolički apologet Trent Horn odgovara na ovaj argument u Catholic Answers.

“Takav čin okrutnosti savršeno odgovara Herodovom paranoičnom i nemilosrdnom karakteru, što potkrepljuje argument za njegovu povijesnost”, napisao je Horn 2019. “Josip Flavije bilježi da je Herod brzo pogubio svakoga za koga je smatrao da prijeti njegovoj vladavini, uključujući svoju ženu i djecu.”

Horn je sugerirao da Josip Flavije nije taj događaj smatrao značajnim.

Tada je “Betlehem bio malo selo koje bi uključivalo najviše desetak muškaraca mlađih od dvije godine”, napisao je Horn. “Josip Flavije, ako je uopće znao za masakr, vjerojatno nije mislio da izolirani događaj poput ubojstava u Betlehemu treba biti zabilježen, pogotovo zato što čedomorstvo u Rimskom Carstvu nije bilo moralna odvratnost kao u našem modernom zapadnom svijetu.”

Josip Flavije, dodao je, nije uspio zabilježiti i neke druge povijesne događaje, uključujući kada je car Klaudije protjerao Židove iz Rima 49. godine.

Papa Franjo o Nevinoj Dječici

pismu iz 2016. kojim je obilježen blagdan Nevine Dječice, papa Franjo je priznao da je “Božić također popraćen, htjeli mi to ili ne – suzama”. Ukazao je na svetog Mateja citirajući proroka Jeremiju, kada opisuje Rahelu kako plače za svojom djecom.

“To je jecanje majki koje oplakuju smrt svoje djece suočene s Herodovom tiranijom i neobuzdanom žeđi za vlašću”, rekao je pontifik.

Taj vapaj traje i danas, dodao je.

“I danas čujemo ovaj srceparajući krik boli, koji niti želimo niti smo u stanju zanemariti niti utišati”, nastavio je. “U našem svijetu – pišem ovo teška srca – i dalje čujemo jadikovanje tolikih majki, tolikih obitelji, zbog smrti njihove djece, njihove nevine djece.”

Poveznica s pobačajem

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država priznaje ubijene nevine kao zaštitnike djece, beba i nahoda. Konkretno, Odbor USCCB-a za pro-life aktivnosti odvojio je ovaj blagdan da se “moli za sve majke koje su pretrpjele gubitak svoje djece zbog pobačaja”.

“Neka nas ovaj blagdan nadahne da s većim žarom zaštitimo živote nevinih nerođenih u našem društvu”, objavio je odbor na Twitteru 2019. godine.

Godine 2020., u spomen na blagdan, biskup Michael Burbidge iz Arlingtona, Virginia, twittao je: “Herod je učinio nezamislivo i ubio svetu nevinu dječicu. U našem dobu dojenčad se svakodnevno ubija zbog užasa pobačaja. U čast Nevine Dječice, čiji blagdan danas slavimo, molimo za prestanak pobačaja te za zaštitu i sigurnost sve djece.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er