VIJESTIMEĐUGORJE

Turistički djelatnici iz Međugorja zatražili su od vlasti u BiH priznavanje antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju za hodočasnike

Turistički djelatnici iz Međugorja zatražili su od vlasti u BiH priznavanje antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju za hodočasnike Veliki broj hodočasničkih skupina iskazao je ove godine zanimanje za dolazak u Međugorje. Zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe veliki broj dolazaka hodočasnika također je upitan

Turistički djelatnici iz Međugorja zatražili su od vlasti u BiH priznavanje antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa za ulazak hodočasnika iz trećih zemalja u BiH, što bi bilo posebno značajno u ovoj godini kada se obilježava 40 godina od Gospinih ukazanja. Kako je priopćeno nakon sjednice Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba, od Vijeća ministara BiH će se zatražiti da što prije promijeni propise za ulazak stranaca u BiH.

Oni predlažu da uvjet za ulazak bude negativan antigenski test ili potvrda o cijepljenju, odnosno potvrda o preboljelom virusu, prenosi Hina.  Za ulazak u BiH nije potrebna nikakva posebna potvrda za državljane susjednih Hrvatske, Srbije i Crne Gore te državljana Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inozemstva. Svi drugi državljani obvezno moraju posjedovati negativan PCR test za ulazak u zemlju. Turistički djelatnici i hotelijeri iz Međugorja zatražili su i da se otvori mobilni punkt za testiranje hodočasnika u Međugorju te da se u skladu s mogućnostima subvencionira testiranje.

Kako se navodi, veliki broj hodočasničkih skupina iskazao je ove godine zanimanje za dolazak u Međugorje. Zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe veliki broj dolazaka hodočasnika također je upitan. Prema procjenama turističkih djelatnika i hotelijera, tijekom prošle godine zbog pandemije ostvareno je tek 10 posto noćenja i prihoda u odnosu na ranije godine. Procjenjuje se da je do pandemije koronavirusa ovo svjetski poznato hodočasničko središte posjećivalo oko 1.5 milijuna turista.

U 2021. godini obilježava se četrdeset godina od ukazanja Blažene Djevice Marije koja se ukazala pred šestero djece 1981. godine..

www.medjugorje-news.com

Izvor
vecernji

Vezani članci

Back to top button