CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Trener Dinama Damir Krznar: Svaki dan se pomolim, jer molitva je dio moga života

Među boljim nogometnim trenerima današnjice samozatajni je Damir Krznar, pomoćnik glavnoga trenera Dinama, nogometnoga kluba koji je u Europskoj ligi ušao u četvrtinu finala. Iako je Krznar bio vrhunski nogometaš, bivši hrvatski nogometni reprezentativac među kolegama slovi kao onaj koji se svojom skromnošću nikad nije izdizao iznad prosječnih ljudi. Igrao je na katoličkim i župnim malonogometnim turnirima pa tako i u zagrebačkoj župi Remete, na turniru kojemu je uz župu Uznesenja Marijina suorganizator bio i Glas Koncila čiji tekst donosimo u nastavku.

Krznar je oženjen, ima suprugu Blaženku i sina Matiju, koji je, kako otkriva, dobio ime po djedu, piše Glas Koncila.

“Po dolasku u Zagreb živjeli smo na području župe Kraljice Svete Krunice koju vode dominikanci, a kasnije smo se preselili u Remete. Nekako sam navikao poći i kod dominikanaca na misu, a budući da je supruga Blaženka u župnom pastoralnom vijeću u remetskoj župi, i onamo idemo na misu. Idemo, dakle, i u jednu i drugu crkvu. Roditelji su me od malih nogu odgajali u katoličkoj vjeri jer ona nam je bila sastavnica života. S Crkvom sam povezan od malih nogu i svoju vjeru uvijek svjedočim javno, i to mi je ponos.”

Ako slučajno od umora zaspim, drugi dan izmolim dvostruko s molbom da mi Bog oprosti što se nisam pomolio dan prije

Krznar je završio srednju ekonomsku školu. Kako kaže, otac je tražio da se prvo završi škola, a onda da se igra nogomet. Kasnije je završio trenersku akademiju i kao trener obnašao je brojne funkcije u nogometu, od Dinama do klubova Ujedinjenih Emirata i Saudijske Arabije. U sferi nogometa slovi kao vrsni nogometni trener koji je dobar analitičar i taktičar. “Otac mi je bio zaljubljenik u nogomet, koji je igrao, pa sam očevim stopama krenuo sa šest godina i od tada sam neprestance u nogometu. Igrao sam u Vatrogascu do 17. godine, a onda me je Darko Vukić preporučio Varaždinu. Međutim, otišao sam u Dinamo prema uputama svoga oca”, rako je nekadašnji desni bočni igrač koji se probio i do hrvatske reprezentacije, a danas je trener i odgojitelj mladih nogometaša.

Svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi i vjeru nikad nisam tajio, pa ni u vrijeme bivše države kad to nije bilo popularno

Kao vjernik Krznar ističe svoju svakidašnju molitvu. “Svaki dan se pomolim, posebno prije spavanja, jer molitva je dio moga života. Ako slučajno od umora zaspim, drugi dan izmolim dvostruko s molbom da mi Bog oprosti što se nisam pomolio dan prije. Ponosan sam na svoju vjeru, ali poštujem i druge i drukčije. Mogu otvoreno reći da su velika većina igrača vjernici. Dok sam bio u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, redovito bih se prekrižio prije svake utakmice. Nikad mi nitko to nije zamjerio, naprotiv oni su to poštovali, a i ja sam poštovao sve njihovo, dakle uvjerenje i vjeru. To je osnovno ljudsko pravo. Svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi i vjeru nikad nisam tajio, pa ni u vrijeme bivše države kad to nije bilo popularno. I danas u Dinamu imamo nogometaša različitih religija i nacionalnosti, ali najvažnije je da se svi međusobno poštuju, prihvaćaju različitost jer to je bogatstvo. Na primjer, kad je islamski ili pravoslavni blagdan, čestitamo jedni drugima, zajedno slavimo. Isto tako kad je katolički blagdan zajedno slavimo, čestitamo jedni drugima, jer Bog nas je stavio na te putove. Zajedništvo čini poštovanje drugih u svim različitostima jer riječ je o poštovanju ljudskoga dostojanstva. Mogu reći da je to uspjeh Dinama, i u rezultatima koje postižemo i ulaskom u osminu finala Europske nogometne lige”, rekao je Krznar u nedavno objavljenom intervju kojeg donosi Glas Koncila. Više pročitajte ovdje.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er