BihMagazinPosaoVijesti

Traže se radnici za rad na Jadranu

Tražimo radnike, konobare, kuvare, šankere, sobarice i čistačice za rad na području Hvara u razdoblju od početka ožujka do kraja listopada, samo je jedan od sve češćih oglasa koji pokazuju kako su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH te da se nadaju boljoj ljetnoj sezoni nego što je bila prošlogodišnja.

“Zaposleni koji su već radili na Hvaru prethodne sezone ne moraju ponovno ispunjavati obrazac. Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od rukovoditeljaa i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sva uputstva i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju”, navodi se u oglasu.

Adisa Fazlović, menadžer marketinga portala za zapošljavanje Mojposao.ba, kazala je za “Nezavisne” kako je na njihovu portalu nedavno objavljeno više oglasa za sezonske poslove, a najviše su ih davali poslodavci iz Hrvatske. “Oni imaju sajam poslova u ovom razdoblju, gdje potražuju različite profile radnika iz ugostiteljstva i turizma. Također, ni naši lokalni poslodavci, bar kada je u pitanju sezona na moru, ne kasne te je objavljeno nekoliko oglasa za Neum”, kazala je Fazlovićeva. Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a, kaže kako su mu se u proteklom razdoblju obratile desetine poslodavaca iz Hrvatske, koji najviše traže pica majstore, konobare i kuvare.

Ističe kako Hrvati nude dobre uvjete te kako su plate značajno veće nego u BiH i Srbiji. “Sve je po zakonu, radnik je prijavljen sto posto na platu, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog rada, sati se plaćaju. Glavni konobar ima platu oko 1.000 eura. U sezoni s prekovremenim satima neki su bili plaćeni i 2.000 eura”, tvrdi Tatić. Da će potraga za sezonskim radnicima iz BiH za rad na Jadranskom primorju zavisiti od situacije sa virusom korona, smatra Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeca”, koji ističe kako radnici iz BiH prošle godine nisu išli nigdje na sezonski rad.

“Ove godine, ako se stabilizira situacija sa virusom koronom, bit će sigurno velika potražnja za sezoncima. Ranijih godina veliki broj ugostiteljskih radnika s naših prostora išao je na sezonski rad u Hrvatsku i Crnu Goru”, kazao je Tatić. Dodao je da bi se bh. radnicima čak ispatilo uraditi i PCR test ukoliko bi to bilo potrebno. “Sigurno je da radnik koji radi sezonu na Jadranskom primorju zaradi mnogo više nego što mu može jedan ugostitelj iz BiH platiti”, ističe Tatić. I Hercegovci se i ove godine nadaju sezonskim poslovima u Dubrovniku, Slanom i okolnim graničnim hrvatskim mjestima, ali su donekle svjesni kako će to biti u manjoj mjeri nego što je bilo prije pandemije.

Mnogi Trebinjci i Trebinjke koji su ranije godinama odlazili po šest ili devet mjeseci na privremeni rad u susjedni Dubrovnik kažu kako ih je u svemu više omelo ukidanje kvota o izdavanju radnih dozvola radnicima iz inozemstva, jer sada poslodavci najprije moraju potraživati radnike sa svojih burzi rada pa tek onda tražiti one iz drugih zemalja, što ranije nije bio slučaj. “To podrazumijeva najprije testiranje tržišta rada koje izvodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

On potvrđuje opravdanost zapošljavanja stranaca zato što nema domaće radne snage, tako da u zanimanjima trgovaca, sobarica, vozača i slično najprije treba provjeriti njihova burza rada, pa tek onda mi dolazimo na red, što bi veliki broj Trebinjaca i Trebinjki dovelo u situaciju da uopće ne budu pozvani na svoja stara radna mjesta. Ipak, sve zavisi od sezone”, rekla je za “Nezavisne” Trebinjka Jefimija Ot, koja je ranijih godina po devet mjeseci radila kao sobarica u jednom lancu dubrovačkih hotela. Ona je, kaže, u kontaktu sa svojim ranijim poslodavcima te i sa mnogim drugim, ali je neizvjesno hoće li je i kada pozivati na posao, iako su ljetni mjeseci već sada na bukinzima u potpunosti puni u većini hotela.

“Ranijih godina sam već sredinom siječnja počinjala poslove s radnom dozvolom”, kaže Otova. Ona napominje kako je u prošloj godini radila svega nekoliko dana, a onda su se zatvorile granice i ostala je bez posla, ali je ušla u program Vlade Hrvatske vezano za pomoć radnicima koji nisu radili zbog korone i primala je platu još sljedećih pet mjeseci. “Zasad, ne samo meni, nego i brojnim Trebinjcima koji su u Dubrovniku nalazili sezonsko zaposlenje, preostaje samo da čekamo i da se nadamo dobroj sezoni kako bismo bili pozvani na posao”, dodaje Otova.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Vezani članci

Back to top button