VJERA I DUHOVNOST

Tomislav Ivančić: Kako se osloboditi ovisnosti

Kada istreniramo slobodu tada odjednom primjećujemo kako nam sredstva ovisnosti više nisu potrebna te više ne posežemo za njima.

“Nova navika pamćenja u tebi stvara slobodu u kojoj osjećaš kako postaješ drugi čovjek”, kazao je te posebno naglasio kako odricanjem od ovisnosti ne možemo postati slobodni. Odricanjem od zla ne stvaramo novu naviku slobode koja se nalazi ondje gdje mi zavolimo nešto drugo.

YouTube kanal Tomislav Ivančić Hagioterapija podijelio je jednu od kateheza vlč. Tomislava Ivančića posvećenu oslobođenju od ropstva ovisnosti koju prenosimo u nastavku.

Prof. Tomislav Ivančić istaknuo je kako ovisnosti nisu isključivo kocka, droga i alkohol već ih je puno više te smo svi mi ovisni o bezbroj stvari. “Ovisnost je zapravo navika koja nastaje kada ti više puta ponoviš istu kretnju, riječi ili misli. Biološke znanosti otkrile su da naše tijelo pamti kako bismo se obogatili”, kazao je Ivančić i dodao kako tijelo jednako pamti i ono dobro i ono zlo.

U čemu je onda rješenje? U tome da u sebi izgradiš suprotnu krepost ili vrlinu, odnosno pozitivne i moralne snage zdravog čovjeka.

“Zamislite samo koliko spontanih radnji mora učiniti nogometaš kako bi mu to spontano išlo ili netko tko vozi bicikl. Tada tijelo dalje radi i ti više ne moraš razmišljati kako ćeš hodati”, istaknuo je Ivančić o pozitivnim ovisnostima te nastavio: “Negativne ovisnosti ubijaju čitavo naše biće i čine nas ovisnicima o zlu i razaranju. A pozitivne ovisnosti obnavljaju i liječe čovjeka, oslobađaju ga i zato se zovu navike”, naglasio je.

Kako pomoći sebi u oslobađanju neke ovisnosti? “Naviku ne možeš izbaciti iz sebe ili izbrisati tek tako. U čemu je onda rješenje? U tome da u sebi izgradiš suprotnu krepost ili vrlinu, odnosno pozitivne i moralne snage zdravog čovjeka”, poručuje Ivančić i dodaje kako vrline možemo svojim vježbanjem u sebi izgraditi s obzirom da je to jedna duhovna vježba.

Ivančić ističe kako se vrline ugrađuju u nas i tada spontano govore te više ne možemo biti negativni i zli. S druge strane kreposti možemo izmoliti od Boga jer one dolaze od Boga koji nam je povjerljiv i kojemu možemo sve povjeriti.

Treniraj slobodu

“Potrebno je sjetiti se zašto smo postali ovisni, a to je kada smo dali gospodstvo kreposti ili vrlini da nas ona vodi, a to smo postigli ponavljanjem i učenjem. A sada treba suprotno jer je ovisnost gubitak slobode”, kazao je vlč. Ivančić o odvikavanju od ovisnosti, odnosno zlih navika. Naglašava kako treba trenirati slobodu, što znači da u raznim prigodama kada nam se nešto ne da, svejedno to činimo.

Nova navika pamćenja u tebi stvara slobodu u kojoj osjećaš kako postaješ drugi čovjek.

Kada istreniramo slobodu tada odjednom primjećujemo kako nam sredstva ovisnosti više nisu potrebna te više ne posežemo za njima. “Nova navika pamćenja u tebi stvara slobodu u kojoj osjećaš kako postaješ drugi čovjek”, kazao je te posebno naglasio kako odricanjem od ovisnosti ne možemo postati slobodni. Odricanjem od zla ne stvaramo novu naviku slobode koja se nalazi ondje gdje mi zavolimo nešto drugo.

Sredstvo ovisnosti mora zamijeniti neka druga, bolja stvar i ona ne dolazi samim činom odricanja. Time što se odričemo ulazimo u prazninu i tada smo još više ovisni. “Sloboda nije u tome da nećeš griješiti nego u tome da ćeš činiti dobro”, poručuje vlč. Ivančić o potrebi zamjene zla za dobro.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er