SVECI

Tijelovo – Proslava Isusova utjelovljenja u kruhu i vinu

Crkva danas slavi svetkovinu Tijelovo, proslavu Isusova utjelovljenja u kruhu i vinu. U Katoličkoj Crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Slavi se uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva.  

Augustinska redovnica, sveta Julijana iz samostana kod Liégea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove vezan je uz euharistijsko čudo koje se dogodilo 1263. god. u mjestu Bolseni, u Italiji. Svećenik je slaveći svetu Misu posumnjao da se kruh i vino pretvaraju u Kristovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju primjetio je kako iz nje kaplje krv koja si slijevala niz oltar.

Događaj sličan onome u Bolseni dogodio se i 1411. godine u Hrvatskoj, u Ludbregu. Tada je za najvažnijega dijela svete mise – pretvorbe, kada se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik posumnjao u to čudo. Ugledavši da se u kaležu nalazi prava svježa krv, zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu.

Vezani članci

Svetkovinom Tijelova Crkva zahvaljuje Gospodinu za dar Euharistije, za stalnu prisutnost Isusa Krista u Presvetom Sakramentu u  kojem nam se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe.

Poklon Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu

Budi hvaljen i slavljen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Isuse, vjerujem u te, ljubim te nadasve. Isuse, tebi živim, tebi umirem, tvoj sam živ i mrtav. Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er