VJERA I DUHOVNOST

Tajna 153 ribe u Ivanovu evanđelju

“Ode Petar i izvuče na zemlju mrežu, punu velikih riba sto i pedeset i tri; i premda ih je bilo toliko, mreža se nije prodrla” (Iv 21) U Ivanovom evanđelju čitamo da su apostoli ulovili 153 ribe.

Zašto nam je Duh Sveti ostavio točnu brojku zapisanu? Što se krije iza ovog broja, koja je poruka?

Sv.Jeronim je otkrio da je u to vrijeme postojalo 153 razlicitih plemena nacija i jezika, te da je nekada u Mrtvome moru bilo točno 153 vrste riba, i da je stoga broj 153 broj univerzalnosti, odnosno poruka da se spasenje odnosi na ljude iz svih naroda i rasa(Na posljetku i sam Isus reče idite i krstite SVE narode u ime Oca Sina i Duha Svetog.)

Mreža predstavlja Crkvu koja ima skupiti sve rase i narode. I tu vidimo još jednu zanimljivost, opet se apostol Petar ističe između ostalih.

Najprije je on rekao da ide hvatati ribe, kasnije- ono što nisu mogli sedmorica apostola Petar je sam uspio, izvukao je mrežu sa ribama koja je bila tako teška da je pravo čudo da se nije potrgala kako kaže Pismo i to sam samcat što nisu sedmorica mogla, dobio je od Isusa nadljudsku snagu da to napravi, što nam opet pokazuje posebnost Petra spram drugih apostola ;

(kao i u još nekim dijelovima evanđelja, na njemu Isus gradi Crkvu, njemu Isus daje ključeve-židovi tog vremena su jako dobro razumjeli što je Isus Petru dao, tj. čime ga je učinio, židovski upravitelji su doslovno nosili ključeve oko vrata.

Isus ga je time napravio zemaljskim upraviteljem Njegove Crkve kojoj je On glava, izučiti malo židovsku kulturu oko toga za jasnije shvaćanje te pročitati Izaiju 22:20-do kraja, no to već ide u drugu temu, papinstva u ovom slučaju).

Dalje, još jedna velika zanimljivost, kada je Gospa dala sv. Dominiku molitvu krunice (i rekla mu da je to “anđeoski psaltir” i oružje kojeg Presveto Trojstvo daje po njoj da obrati svijet i uništi hereze) koja u originalu sadrži 3 otajstva, nalazimo sljedeće: krunica sadrži ukupno 153 molitve Zdravo Marije. A molitva Zdravo Marijo na latinskom ima 153 slova.

To sve naravno nije slučajno. Što nam to govori, ostavljam vama na razmišljanje/ Duhu Svetom da Vam otkrije.

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er