SVECI

Sveti Stanislav Kostka- Isusovački novak, zaštitnik mladeži

Sv. Stanislav Kostka zaštitnik je studentske mladeži i umirućih, a posebno ga štuju novaci u Družbi Isusovoj. Rođen je 1550. godine u plemićkoj obitelji u poljskom gradu Rostkowu. Zajedno s bratom poslan je na višu naobrazbu i odgoj u bečki zavod koji su za plemićku djecu vodili isusovci.

Jedno su vrijeme boravili u spomenutom kolegiju, ali kada je car zbog neprijateljstva prema isusovcima isti zatvorio, preselili su u stan u gradu. U vrlo je ranoj dobi pokazivao iznimnu čvrstoću karaktera i jasnoću stavova. Budući da je vlasnik kuće u kojoj su stanovali bio protestant, žestoko se protivio da u njegovu kuću dođe svećenik pričestiti bolesnoga Stanka. On se žarkom molitvom obratio svetoj Barbari, kojoj je bio iznimno pobožan, te je izmolio da se na čudesan način mogao pričestiti ležeći u svojoj sobi.

Sveti Stanislav umro je na Veliku Gospu u 18. godini života

Tu je Stanislav odlučio stupiti u isusovački red, ali je poglavar tražio odobrenje roditelja. Kako je znao da njegov otac neće na to pristati, prerušen je došao do sv. Petra Kanizija koji ga je opet poslao generalu reda Franji Borgiji u Rim. 1567. godine primljen je u novicijat u Rimu i pokazao je svoje velike intelektualne sposobnosti i vrline. No, naporno putovanje narušilo mu je zdravlje te je umro na Veliku Gospu sljedeće godine, u 18. godini života. Nekoliko mjeseci nakon Stanislavove smrti izlazi njegov životopis koji je Europi otkrio bogat život.

Čitali su ga osobito mladi. Svetim je proglašen 1726. godine, zajedno s Alojzijem Gonzagom, također mladim isusovcem. Njegove slike, reljefi i kipovi najčešće se nalaze u isusovačkim crkvama, zavodima i školama. Umjetnici ga prikazuju u crnom isusovačkom talaru. Ponekad mu u ruku stavljaju ljiljan, znak moralne čistoće, i putnički štap ili dijete Isusa u naručje.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er