SVECI

Sveti Nikola Tolentinski

Danas slavimo svetog Nikolu Tolentinskog. Nikola je rođen u mjestu Sant’ Angelo u pokrajini Macerata u Italiji 1245. godine. Obitelj mu je bila prilično siromašna.

Kao mladić se pridružio augustinskom redu nakon što je čuo nadahnjujuću propovijed nekoga augustinca. Nikola je pokazivao iznimno milosrđe, kako prema braći augustincima, tako i prema vjernicima kojima je služio. Rado je posjećivao bolesne i brinuo se za potrebite. Bio je i poznati propovjednik.

Posebno se trudio oko onih koji su otpali od Crkve. Za života su ga smatrali i čudotvorcem. Provodio je mnoge sate u molitvi, te je često postio i trapio se. Prema legendi, jednoga je dana Nikola bio tjelesno iscrpljen nakon dugoga posta. U molitvi mu se javio Isus i zapovijedio mu da pojede komad kruha označen križem i natopljen u vodi.

Druga legenda pripovijeda kako je Nikola jednom u snu začuo glas pokojnoga subrata. Fratar mu je rekao da se nalazi u čistilištu te je zamolio Nikolu da prikaže misu za njega i druge duše koje se ondje nalaze, kako bi se Kristovom milošću spasili. Nikola je tijekom sedam dana slavio misu na tu nakanu, nakon čega mu se javio isti fratar koji mu je zahvalio i rekao mu da se, zahvaljujući njemu, sad velik broj duša nalazi kod Boga.

Stoga se Nikolu časti kao zaštitnika duša u čistilištu. Zazivaju ga i protiv epidemija i vatre. Sveti Nikola umro je na današnji dan 1305. u Tolentinu, gdje je i pokopan. Svetim je proglašen 1446. godine.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er