CRKVASVECI

SVETI NICET Borac za štovanje ikona

Misionari, koji su evangelizirali područje današnje Rumunjske bijahu Latini. Među njima je najznačajniji sv. Nicet, biskup Remesiane, kod današnjeg Niša, kojega nazivaju „apostolom svih Rumunja”. Tražeći kršćanske korijene Evrope, upoznajmo apostola jednog od najstarijih evropskih naroda. Veliki apostoli velikih evropskih naroda dobro su poznati, ali, kako to obično biva, apostoli malih naroda manje su poznati. Izvucimo ih iz anonimnosti, iz neopravdana zaborava, jer i oni su značajan dio kršćanske povijesti našeg kontinenta, sjajne zvijezde na evropskom kršćanskom nebu.

0 životu svetog Nicete iz Remesiane znamo malo. Sveti Niceta okušao se i kao kršćanski pisac. U svojem Vjerovanju sv. Niceta jasno i odlučno brani Nicejsko vjerovanje, istobitnost Sina s Ocem, dakle, Kristovo božanstvo, temeljnu istinu kršćanske vjere. U tumačenju Vjerovanja sv. Nicete prvi se put spominje „zajedništvo svetih”, što je znak da se tada ozbiljno računalo s tom istinom. Ističem to u tumačenju Nicejsko-carigradskog vjerovanja, ne upuštajući se u to da već Apostolsko vjerovanje spominje općinstvo svetih.

Život i djelo sv. Nicet govore da je na području današnje Rumunjske već rano cvao kršćanski život, da je bilo važnih i razvijenih kršćanskih središta, da je i taj dio Evrope bio evangeliziran te da i rumunjski narod ima svoju dugu i bogatu kršćansku prošlost. Mircea Clinet, koji se bavi crkvenom poviješću svojega naroda, smatra da je povijest tom narodu povjerila ulogu da bude prirodni most za susret između latinskog zapada te bizantsko-slavenskog i bizantsko-grčkog istoka. Na tome mostu svojini pisanim djelom, koje je također značajan kamičak u mozaiku evropske kršćanske baštine i kulture, kao svjetionik stoji „apostol svih Rumunja”.

O životu svetoga Niceta ne znamo puno. O njegovu životu prije nego je postao biskupom ne znamo zapravo ništa. Znamo da je bio biskup u gradu Apoloniji u pokrajini Bitiniji za vladavine bizantskog cara Lava V., koji je vladao od 813. do 820. godine.

Vezani članci

Lav V. bio je žestoki borac protiv štovanja svetih slika ili ikona, pa je zabranio njihovo štovanje u cijelome svome carstvu. Nicet je naprotiv bio žestoki pristaša štovanja svetih slika i svetaca općenito. Nakon što je više puta opomenut od vlasti, konačno je svrgnut sa svoje biskupske stolice i poslan u progonstvo. Umro je u zatvoru na današnji dan.

www.medjugorje-news.com/

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er