SVECI

Sveti Leon Veliki

Crkva se danas spominje sv. Leona, pape i crkvenoga naučitelja. To je prvi papa kojem je povijest dala naslov ‘Veliki’. Sveti Leon rođen je krajem 4. stoljeća u pokrajini Toskani, a školovan je u Rimu. Postao je papa 440. godine, u trenutku kad je Crkva bila razdirana – iznutra herezama, a izvana navalama barbara.

Postao je slavan po svom dramatičnom susretu s vođom Huna. Kad se vođa Huna Atila, poznat kao ‘bič Božji’, nalazio pred Rimom, spremajući se za napad, papa Leon Veliki izašao mu je u susret, goloruk i u pratnji tek nekolicine svećenika. Uspio ga je uvjeriti da odustane od pustošenja grada, podsjetivši ga i na srdžbu Božju koja će ga dohvatiti ako dirne u Vječni grad. Atila se sa svojim hordama povukao. Predaja kaže, a tako je i Raffaello naslikao na vatikanskim freskama, da je Atila iznad Leona vidio svete Petra i Pavla s isukanim vatrenim mačevima.

Leon Veliki, na žalost, nije uspio odvratiti i vođu Vandala, Genezarika, od pljačke Rima 455. godine, ali je barem od paljenja i razaranja uspio spasiti ljudske živote i kuće. O životu ovog velikoga pape ne zna se mnogo, a njegovih 96 govora i blizu 200 očuvanih pisama svjedoče o ljudskoj toplini i osjećajnosti koje je uspio sačuvati, unatoč diplomatskom i velikosvećeničkom dostojanstvu. U teologiju je ušao svojom glasovitom Dogmatskom poslanicom Flavijanu u kojoj iznosi jasan nauk o hipostatskoj uniji.

Kad je ta poslanica pročitana na Kalcedonskom saboru 451. godine, sudionici su bili uvjereni da je na Leonova usta progovorio Petar i da je nastala pod nadnaravnim nadahnućem. Papa Lav Veliki umro je na današnji dan 461. godine nakon dvadeset i jedne godine papinske službe. Leon Veliki zaštitnik je grada Rima i glazbenika.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button