SVECI

Sveti Kvirin Sisački – biskup i mučenik

Danas slavimo svetog Kvirina, biskupa i mučenika. Kvirin je bio biskup rimske Siscie, današnjeg Siska početkom četvrtog stoljeća. Spominje ga i Euzebije iz Cezareje. Za Galerijevih progona kršćana pobjegao je iz Siscie, ali je ubrzo uhićen i doveden natrag.

Rimski službenik Maksim zapovijedio mu je žrtvovati rimskim bogovima. Nakon što je Kvirin odbio to učiniti, Maksim ga je predao Amanciju, upravitelju rimske provincije Panonije. Opet su ga pokušali nagovoriti da se odrekne svoje vjere, ali je Kvirin bio nepokolebljiv. Dok je bio zatvoren, Kvirin je, prema legendi, na kršćanstvo obratio svoga tamničara. Oko vrata su mu potom vezali mlinski kamen i bacili ga u rijeku.

Kada je lokalno stanovništvo bježalo pred Germanima, prenijeli su mu relikvije u Rim, gdje su pokopane u bazilici svetog Sebastijana na Apijskoj cesti. Kvirin je zaštitnik Siska i Sisačke biskupije, kao i grada Krka i Krčke biskupije. U Krku mu je posvećena krasna romanička dvokatna kapela, koja je danas spojena s gradskom katedralom. U ikonografiji ga prikazuju kao mučenika, s palmom i mlinskim kamenom oko vrata.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Također pročitajte
Close
Back to top button